Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Markus Spiske // Unsplash

Az egyik diszkontlánc a ronda zöldségekben is meglátta az üzletet

A Penny Market hamarosan a nem szabványos méretű, formájú zöldségeket és gyümölcsöket is átveszi a magyar gazdáktól, és kedvező áron kínálja vásárlóinak – tudatta a diszkontlánc szerkesztőségünkkel. Az utóbbi évek időjárási anomáliái (vagyis a klímaváltozás) is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre több a megnyomódott, deformálódott zöldség.  

A hiper- és szupermarketláncokban szigorú szabályok vonatkoznak arra, milyen minőségű árut vehetnek át a beszállítóiktól, a zöldségek és a gyümölcsök esetében ez a formára is kiterjed – nemcsak Magyarországon, a világ más országiban. A girbegurba uborkákat és répákat kerülik ugyanis a vásárlók. Csakhogy egyre többen ismerik fel, hogy a formára nem szabványos zöldségeket kár lenne kidobni, és minek pazarolni, ha olcsóbban is el lehet adni így az árut? Ezeknek ugyanis minőségileg semmi gondjuk, csak kinézetre rondábbak. A vásárlók pedig egyre tudatosabbak, érték, ha egy cég elmondhatja magáról, odafigyel, hogy minél kevesebbet pazaroljon – és segíti ebben a beszállítóit. Erre az útra lép most rá a Penny Magyarországon.

Az utóbbi években tapasztalható extrém időjárásnak köszönhetően sajnos gyakran szembesülnek azzal a gazdák, hogy a termés nem feltétlenül lesz első osztályú, már ami a termékek külsejét illeti – mondják a diszkontláncnál. Pedig az első pillantásra nem tökéletes zöldségek vagy gyümölcsök ugyanolyan finomak és táplálóak lehetnek, mint a szabványoknak megfelelő darabok. Tény, hogy a túl sok vagy túl kevés csapadék, illetve a végletes hőmérséklet jó párszor okozott már kellemetlen meglepetést, aminek gyakran a nem tökéletes termés az eredménye.

„Fontos hangsúlyozni, hogy a nem első osztályú zöldségeknek és gyümölcsöknek is ugyanolyan magas a beltartalmi értéke” – mondta a növénytermesztéssel foglalkozó gazda, Molnár János. „Nagyon örülünk, hogy a Penny felismerte ezt, és segít jó áron eljuttatni az egyébként ugyanolyan tápláló zöldségeket és gyümölcsöket a vásárlóknak”.

A Penny jól tudja, hogy ha a gazdák nem tudják eladni a terményüket, az akár komoly gazdasági, szociális és ökológiai problémákat is okozhat, ezért kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy segítse őket.

„A magyar gazdaságnak stabil bevételre van szüksége annak érdekében, hogy fejlődhessen. Ezért is döntöttünk úgy, hogy átvesszük a másodosztályba sorolt, girbegurba zöldségeket és gyümölcsöket is a gazdáktól elsőként a magyarországi diszkontláncok közül. Így nemcsak támogatjuk őket a fenntartható gazdálkodásban, de egyúttal a munkahelymegőrzéshez és -teremtéshez is hozzájárulunk Magyarországon” – fogalmazott Jens-Thilo Krieger, a Penny Market ügyvezetője.
Emellett hangsúlyozta: természetesen továbbra is kiemelt cél, hogy a Penny magas beltartalmú zöldségeket és gyümölcsöket biztosítson a vásárlói számára.
A nem első osztályú, de jó minőségű, kiváló áron beszerezhető árut, mely április elejétől jut el a Penny minden üzletének polcaira, külön jelölni és hirdetni fogják, így bárki könnyen megtalálhatja majd ezeket.
Fotó: Markus Spiske // Unsplash
Oszd meg!