Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Luke Matthews, Unsplash

Az Egyesült Királyságban terjeszkedik tovább az egyik legnagyobb hazai ingatlanfejlesztő

Belépett a Cordia a brit piacra, miután felvásárolta a Blackswan ingatlanfejlesztő társaságot. A felvásárlási árat nem tudni, a vállalat a tranzakciót az MNB Növekedési Kötvényprogramja keretében végrehajtott kötvénykibocsátás segítségével finanszírozta.

A Cordia International Zrt. megvásárolta a birminghami székhelyű, bérlakásépítésre specializálódott Blackswan Property ingatlanfejlesztő társaságot: ez az akvizíció a vállalat első befektetése Nagy-Britanniában, írja a cég sajtóközleménye. A Cordia a közép- és kelet-európai régió egyik vezető ingatlanfejlesztő és -befektető konglomerátumának számító Futureal-csoport lakóingatlan-fejlesztéssel foglalkozó tagja. A vállalatcsoportnál – amely jelenleg összesen 32 projekt keretében 650 ezer négyzetméternyi ingatlanterület építését végzi – több mint 500 szakember dolgozik. A Cordia a felvásárlási árat nem közölte.

A brit vállalat Cordia Blackswan néven, a jelenlegi menedzsment vezetésével működik tovább. A társaság a következő hónapokban létszámbővítést tervez.

A Cordia legutóbbi nagy nemzetközi dobása Lengyelországot érintette, idén februárban szerezte meg a varsói tőzsdén jegyzett lengyel Polnord S.A. lakóingatlan-fejlesztő társaság 93 százalékát.

A Blackswan akvizícióját – csakúgy, mint a varsói tőzsdén jegyzett Polnord S.A. 93 százalékának, valamint a német bérlakás- és városrehabilitációs piacon aktív Argo Poperties NV holland társaság 20 százalékának megvásárlását – a Cordia részben az MNB Növekedési Kötvényprogramja (NKP) keretében kibocsátott kötvények révén finanszírozta. A vállalat a közelmúltban hajtotta végre második kötvénykibocsátását az NKP keretein belül: a tízéves futamidejű értékpapírokból a befektetők 36 milliárd forint értékben vásároltak, míg tavaly novemberben a hétéves instrumentumokból 44 milliárd forintnyi mennyiséget értékesített a társaság. (Ez volt a legnagyobb aukció a jegybanki programban.) Az így megszerzett forrásokat a Cordia a nemzetközi piacokon és a bérlakásszektorban történő terjeszkedésre használja fel.

A Blackswan Propertyt 2009-ben alapította Marcus Hawley, a cég lakóingatlan-fókuszú, vegyes használatú fejlesztésekre koncentrál Anglia West Midlands régiójában. A cég projektjei között megtalálható a 124 lakásos, bérbeadási céllal épülő The Lampworks, valamint a jegyzett és műemléki védelem alatt álló épületek revitalizációját magában foglaló, új lakhatási és szórakozási célpontot jelentő The Gothic elnevezésű fejlesztés is. Mindkét projekt Birmingham központjának szélén, a Jewellery Quarter városrészben található.

A Cordia a Futó család érdekeltségébe tartozó Futureal Csoporthoz tartozik, mely a Forbes legnagyobb családi vállalkozások listáján az 5. helyen szerepelt, a cégbirodalom értékét 95,4 milliárd forintra becsültük tavaly készült összeállításunkban.

A borítókép Birminghamet ábrázolja / Luke Matthews, Unsplash
Oszd meg!

"Egy nyugati mércével mérve elavult pincészetet vettem, szőlőbirtok nélkül, azt nem is adták volna, de pénzünk sem volt rá"