Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyar top cég harap egy nagy szeletet a lengyel ingatlanpiac óriáscégéből

A Cordia most az egyik legnagyobb lengyelországi ingatlanfejlesztő vállalatba vásárolta be magát, a Polnord 63,7 millió darab részvényét vette meg. A 31,7 millió euró (10,8 milliárd forint) értékű tőkeemeléses tranzakció révén a vállalat a szavazati jogok több mint 65 százalékát birtokolja.

Az akvizícióval kapcsolatos egyeztetések tavaly decemberben kezdődtek – tudatta szerkesztőségünkkel a társaság.

Az új, T-sorozatú részvények kibocsátásával a Polnord összesen 64,9 millió részvényt értékesített, a Cordia International Zrt. pedig közel 63,7 milliót vásárolt meg.

A tranzakciót január 24-én engedélyezte a lengyel versenyfelügyeleti és fogyasztóvédelmi hivatal (UOKiK).

„A Polnord nehéz pénzügyi helyzete ellenére a Cordia vonzó befektetésnek találta a vállalatot, részben annak tapasztalata, de főként a birtokában lévő jelentős telekvagyon miatt. Ez létfontosságú előnyt jelent, mivel jelenleg hiány tapasztalható a jó helyen található építési telkekből” – mondta Tomasz Łapiński, a Cordia igazgatóságának tagja.

A tranzakció tökéletesen illeszkedik a Cordia International fejlesztési stratégiájába.

A vállalat a közelmúltban névértéken 44 milliárd forint értékű kötvénykibocsátást hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjának keretében.

„A Cordia csapata úgy döntött, hogy a kötvényprogram segítségével megszerzett források jelentős részét Lengyelországban használja fel, ahol vállalatunk már 2014 óta végez lakóingatlan fejlesztéseket a Cordia márkanév alatt.

Lengyelország kulcsfontosságú piacot jelent a vállalatcsoportunk számára.

Amikor erre a tranzakcióra készültünk, a Cordiának nem volt lehetősége rá, hogy minden, a Polnordról és a projektjeiről rendelkezésre álló adatot és információt mélységében elemezzen. A két vállalat közötti együttműködést érintő további döntéseket azt követően hozzuk majd meg, hogy az elemzéseket befejeztük” – tette hozzá Futó Gábor, a Cordia alapítója és többségi részvényese.

Nemcsak a Cordia lát nagy potenciált a lengyel piacban, a hazai szereplők közül többen is elég erősen terjeszkednek Lengyelországban.

A Polnord az egyik legismertebb lengyelországi lakóingatlan-fejlesztő vállalat, egyben a Lengyel Ingatlanfejlesztők Szövetségének alapító tagja. A lengyel fejlesztők között az egyik legnagyobb telekvagyonnal rendelkezik, amely lehetővé teszi közel egymillió négyzetméter hasznos alapterület felépítését. Részvényeit 1999 óta jegyzik a varsói értéktőzsdén.

A Cordia a Futó család érdekeltségébe tartozó Futureal Csoporthoz tartozik, mely a Forbes legnagyobb családi vállalkozások listáján az 5. helyen szerepelt, a cégbirodalom értékét 95,4 milliárd forintra becsültük tavaly készült összeállításunkban.

A cég Magyarországon kívül Lengyelországban, Spanyolországban és Romániában is jelen van, jelenleg egy negyvenmillió eurós lakóparkot épít Bukaresten, a román fővárosban négy építési telekkel rendelkeznek. Budapesten a Kelenföldi pályaudvar környezetét szabják át, a vasúti vágányoktól nyugatra irodaházakat (borítóképünkön), míg az Etele téren plázát építenek.

Kiemelt kép: Cordia

Oszd meg!