Fotó: Sebestyén László
Fotó: Fotó: Sebestyén László
Üzlet

Az árak nem emelkednek, de ismét meglódult a kereslet a lakáspiacon

Forbes
2020. február 05. 4 perc olvasás

Az árak nem nőnek ugyan, de 2020 januárjában magára talált a korábban elbizonytalanodó lakáspiac: az előző hónaphoz képest csaknem 70 százalékkal nőttek a vételi szándékokra utaló mutatók az Otthontérkép.hu és az Ingatlantájoló.hu oldalakon. Az újra megélénkülő januári érdeklődés még az erős októberi és novemberi adatokhoz képest is 5-17 százalékos többletet jelez.

Január végén a jelenleg több mint 100 ezer ingatlanhirdetést kezelő Otthontérkép Csoport felmérte az ingatlanok iránti kereslet országos alakulását. E szerint az év végi elbizonytalanodást követve újra nekilendült a lakások és házak iránti érdeklődés az egész országban, még Budapesten és környékén is.

Az Otthontérkép és az Ingatlantájoló oldalakon nemcsak a látogatók, nézelődők száma emelkedett, hanem a vásárlási szándékot jelző indikátorok is. A több vizsgált tényező közül kiemelendő a weben megjelenő telefonszám felfedését kérők aránya, hiszen ez legtöbbször kifejezett vételi szándékra utal. A januári vételi érdeklődés közel 70 százalékkal haladja meg a decemberi szintet.

Ráadásul az érdeklődés most  – a szezonálisan korábban hasonlóan erős – október-novemberi szintek felett is van: nagyjából öt, illetve tizenhét százalékkal.

„Az év eleji, konkrét érdeklődések növekedése biztató jelzés lehet a piacon, egyre többen érzik úgy, itt az ideje váltani, költözni, és erre van is lehetőségük” – mondja Halaska N. Gábor. Az Otthontérkép Csoport vezető elemzője azonban hozzáteszi: azt nem szabad elfelejteni, hogy az új év sok családban új terveket hoz, miközben decemberben jellemzően alacsony az érdeklődés, így alacsony a bázis.

Tény viszont, hogy több szegmensben megállt a kínálati árak növekedése, és ez széles körben ismertté is vált, ami segíthette az érdeklődés növekedését. Az év eleji érdeklődések növekedése mindenképpen szoros összefüggésben lehet a múlt évben odaítélt 60 ezer babaváró és 15 ezer falusi csokos támogatással is, hiszen ezek – és az egyéb kedvezmények – érezhetően ösztönzik a vásárlási kedvet, de e kereslet nem egyszerre, hanem elnyújtva jelentkezik.

„Messzemenő következtetéseket a kereslet alakulásával kapcsolatban érdemes majd a rövidesen várható, esetleges újabb lakástámogatási ösztönzők bejelentését követően, késő tavasszal, a nyár elején levonni” – jegyzi meg Halaska.

A szakértő szerint az utóbbi hetekben tovább növekedtek a bizonytalanságok a világgazdaságban is, ám amennyiben – ennek ellenére – kitart a kereslet élénkülése a nyár elejéig, akkor érdemi áresés 2020-ban már nem valószínű. Főként azért nem, mert az áfa-emelkedés miatt a vállalkozói új lakások kínálata jelentősen szűkül, így felerősödhet az úgynevezett strukturális lakáshiány, ami szintén az új- és a jó minőségű, jó elhelyezkedésű használt lakások árcsökkenése ellen hat.

A 2020 második felében újra fenyegető strukturális lakáshiány azt jelenti, hogy sok új és használt eladó lakás lesz ugyan a piacon, de nem jó minőségben, méretben, összetételben, és főképp nem olyan helyszíneken és árszinteken, ahol és amennyiért leendő lakók – vagy épp a fogyatkozó új befektetők – keresik azokat. Emiatt a népszerű, nagyvárosi, ezen belül is főként fővárosi helyeken akár újra erőre kaphatnak a tényleges adásvételi árak.

A kevéssé keresett részeken viszont stagnálás vagy enyhe, pár százalékos csökkenés is várható a valós tranzakciós árakban. Ezzel pedig még tovább nyílik az olló a lakáspiacon a tehetős és a leszakadó környékek, régiók közt.

Borítókép: Sebestyén László