Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az Apple fejese szerint semmi baj a monopóliumokkal, csak ne szemétkedjenek

Tim Cook Tokióban járt, hogy helyi Apple-boltokat és helyi vállalkozásokat, beszállítókat látogasson meg. Viszonylag ritkán ad interjút, most a Nikkei Asian Review-nak sikerült beszélnie vele, amiben többek között cége monopolhelyzete és az amerikai politika is szóba került.

Kiemelte, hogy több mint kétmillió munkahelyet teremtettek Amerikában: nemcsak az iPhone-ok üvegborítása, de több félvezető is az Egyesült Államokban készül.

„Nem csak a végső termék összeszerelése, de a gyártás hatalmas része is az Államokban történik” – mondta. Hozzátette: visszautasítja Donald Trump elnök gyakori kritikáját, miszerint az Apple túl sokat gyártat Kínában.

A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy az Apple termékpalettájának 90 százalékát még mindig Kínában gyártják.

Nem ez az egyetlen kritika a vállalattal szemben. Az Európai Unió és az amerikai kormányszervek egyaránt szót emeltek amiatt, ahogyan a cég a szolgáltatásai versenytársainak alkalmazásait kezeli saját App Store alkalmazásboltjában – magyarán azzal vádolják az Apple-t, hogy monopolhelyzete van.

„Egy monopólium önmagában nem rossz dolog, ha nem használják ki” – mondta erre Cook. „A cégeknek feltett kérdés, hogy visszaélnek-e vele. És ezt már a szabályozószervek dolga eldönteni, nem az enyém.” Hozzátette: szerinte senkinek sincs annyi versenytársa, mint nekik.

Szó esett a nagy techcégek adatkezelési botrányairól is. Az Apple egy időben azzal került a hírekbe, hogy az FBI kérésére sem volt hajlandó feltörni két terrorista iPhone-ját – pedig a San Bernardino-i támadásban tizennégy ember vesztette életét.

„Nagyon fontos felismerni, hogy a tech-világ, és benne a nagy techcégek nem alkotnak monopóliumot” – mondta Cook. „Nem ti vagytok a termékünk, ezzel tisztában vagyunk. Nem hiszünk az adataitok forgalmazásában.”

Tim Cook egyébként viszonylag sok helyre elment Japánban. A Twitter-fiókja tanúsága szerint a Seikónál is megfordult, de készült közös fotója a Final Fantasy-játékok atyjaként ismert Szakagucsi Hironobuval is.

Kép: Twitter // Tim Cook és a japán Apple-csapat

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.