Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az Apple beismerte: lassította a régi készülékek aksiját, de inkább fizet, mint hogy folytatódjon a per

Az akkumulátorokat tudatosan tervezték úgy, hogy néhány év használat után lelassuljanak, és bár arra fogták, hogy a váratlan kikapcsolásokat akarták vele megakadályozni, inkább 113 millió dollárt fizetnek, csak hogy ne folytatódjon a per. Nem először választják ezt az utat.

Még 2017-ben indított 30 USA-tagállam pert az Apple ellen. A vád szerint 2016 és 2017 között legalább háromféle Iphone-t úgy terveztek, hogy a szoftverfrissítések után kevesebb áramot tudjanak csak használni, ezáltal pedig jelentősen lelassuljanak néhány év alatt. A hírről a Business Insider számolt be.

A cég ezt azzal magyarázta, hogy az öregedő akkumulátorok hajlamosak látszólag minden ok nélkül kikapcsolni, ez a fajta tervezés pedig megóvta őket. A felperesek vádja azonban az volt, hogy csak az eladásokat akarták megsokszorozni. Az Apple ezt következetesen visszautasította.

Most mégis 113 millió dollárt, azaz több mint 34 milliárd forintot fizet inkább, csak hogy az államok elálljanak a pertől. Ráadásul korábban már 27 millió dollárt fizettek egy francia versenyhivatal bírsága után ugyanebből az okból,

500 millió dollárt pedig Iphone-tulajdonosok csoportos perének elcsitítására. 

A milliós bírságok mellett fogyasztói szinten is kártérítésbe kezdtek: idén július és október között 25 dollárt fizettek mindenkinek, aki 2017. december 21. előtt az iOS 11.2-es vagy ennél újabb változatát használta 7-es vagy 7 Plus típusú készülékein. 

Az Apple számára valószínűleg egyik bírság sem jelent komoly pénzügyi érvágást, maximum a hírnevén esik csorba. A cég augusztusban lépte át a kétezer milliárd dolláros értékelést. 

Las Vegas az a hely, ahol a pénz tényleg tud beszélni. Azt mondja: viszlát.