Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Bryan Angelo // Unsplash

Az Amazon nyert, hiába próbáltak 250 millió euró adót beszedni tőle

Szerdán megnyerte a pert az Amazon az EU-val szemben, amely 250 millió euró (303 millió dollár) adót akart beszedni a cégóriástól.

A luxemburgi székhelyű Európai Unió Bírósága kimondta, hogy a Luxemburgi Nagyhercegség nem részesítette különleges elbánásban az Amazont azzal, hogy adómentességet engedett neki, írja a Reuters.

„A Bizottság nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy megalapozatlanul csökkentették az Amazon csoport európai leányvállalatának adófizetési kötelezettségét” – ítélkezett a bíró.

Az Amazon üdvözölte a döntést, azzal a megjegyzéssel, hogy szerintük sem részesültek speciális elbánásban, és a törvényeket betartották.

Az ítélet váratlanul érhette az Európai Bizottság versenyjogi biztosát, Margrethe Vestagert, aki erőteljesen küzd azért, hogy a multinacionális cégek minél több adót fizessenek az uniós tagállamokban – írta a Reuters. Vestagernek eddig részsikerei voltak célja elérésében. Egy másik szerdai tárgyaláson, ami nagyjából az Amazon-perrel egy időben zajlott, a francia Engie nevű energetikai szuperholding elveszítette a pert az EU-val szemben, így 120 millió euró adót kell lerónia Luxembourgnak.

De ez a győzelem eltörpül Vestager tavalyi kudarca mellett, amikor az EU Bírósága visszadobta a beadványát, így nem sikerült 13 milliárd euró adót kicsikarnia Írország számára az Apple-től.

Abban azonban eredményes volt a biztos, hogy Írországot, Luxembourgot , Hollandiát és Belgiumot rávette adószabályai módosítására, az OECD-nél pedig azért lobbizott, hogy szigorítsák meg a multik adózási szabályait. Az OECD a múlt héten jelentette be, hogy a globális megállapodás hamarosan megszülethet.

Az Európai Bizottság egy 2017-es rendeletben mondta ki (és ezt semmisítette meg szerdán a bíróság), hogy Luxembourg az Amazon nyereségének nagyjából háromnegyedét megspórolta a cégnek azzal, hogy megengedte: adómentesen csatornázza a profitját egy holdingcégbe.

Az Amazon 2017 óta egyre jobb eredményeket ér el. Az idei első negyedévben 8,1 milliárd dollár profitot jelentett, ami rekord mértékű, és annak köszönhető, hogy a vásárlók a járvány kitörése óta előszeretettel vásárolnak online.

Jeff Bezos cége 2003-ban tette európai központját Luxemburgba, miután titkos adómegállapodást kötött a kormánnyal, amelyet akkor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság későbbi elnöke vezetett.

Az Amazon és hasonló cégek sajátos adóoptimalizálása már egy ideje szinte minden kormányt zavar. Legutóbb Joe Biden amerikai elnök jelentette be, hogy véget akar vetni ezeknek a gyakorlatoknak.

Majdnem megnégyszerezte a járvány az Amazon nyereségét

Borítókép: Bryan Angelo // Unsplash


Oszd meg!