Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nyárra kifut Bezos új szuperjachtja – a leggazdagabbak koronaidőkben még szívesebben vonulnak el a luxusfedélzetekre

A 127 méteres hajó több mint félmilliárd dollárba fog kerülni, és helikopter-leszállópálya is tartozik hozzá. Spielberg is akar egy hasonlót, meg még sokan mások. Dübörög a szuperjachtpiac.

Még a hivalkodó szuperjachtok közül is a leghivalkodóbb lesz a Y721, a 127 méteres hosszúságával, több fedélzettel, három hatalmas árbóccal – derül ki a gyártó honlapjáról a Bloomberg beszámolója szerint. Vagyis az egyik legnagyobb valaha készített jacht lesz, és persze a szupergazdagok nem hivatalos hajóépítő helyszínén, Hollandiában készül.

Ebben az esetben egészen pontosan a gazdagok leggazdagabbjának épül: Jeff Bezos, az Amazon alapítója, a világ legtehetősebb embere a hajó tulajdonosa, és a jövő hónapban már az utolsó simításokat végzik a jachton, mondták a milliárdos hobbiprojektjét ismerők. A holland Oceanco nevű hajóépítő cég nem kommentálta az értesüléseket.

Bezos szuperjachtjának építési költségei meghaladják az 500 millió dollárt, és tartozik hozzá egy kisegítő hajó, rajta helikopter-leszállópályával.

A pandémiában megnőtt a népszerűsége a szuperjachtépítésnek, például Steven Spielberg is leadott egy rendelést egy szép új, méretes hajóra, amit eddig használt, azt pedig 131 millió euróért árulja.

„Dübörög a piac” – mondta Sam Tucker, a londoni VesselValue szuperjachtelemző részlegének vezetője. Az utóbbi negyedévben a tranzakciók rekordot döntögettek, és a használt hajók piaca abszolút pörög. Az extravagáns luxusjachtokra nagyobb a kereslet a kínálatnál.

Lehetetlen helyet találni a hajóépítő műhelyekben, hosszú időre le vannak kötve.

Észak-Németország belső vízi útjain egymást érik a jövendőbeli óriási szuperjachtok félkész szerkezetei, sőt akadnak régebbi darabok is, amelyek felturbózásra várnak. Pillanatnyilag több mint ötven, száz méternél hosszabb hajó épül, ebből tíz a brémai Lürssen cégnél.

A Lürssen hajóépítő cég Katara nevű hajója, hossza 124 méter. Bezos hajója ennél is nagyobb lesz, igaz, csak három méterrel. Fotó: Ron Raffety/a Lürssen Facebook-oldala.

 

A covid még sehol sem volt, amikor Bezos pár éve leadta a rendelését a hajóra, de tény, hogy a járvány hozzájárult az iparág fellendüléséhez. Miután nem lehet nagy társasági eseményeket tartani hagyományos, szárazföldi helyszíneken, a privát partikra a legjobb opció lett egy tágas fedélzet, amely ráadásul nincs szem előtt.

Ezekben a nehéz időkben pedig érthető módon még csúnyábban néz az átlagember a szupergazdagok rongyrázására.

Azért a hajóépítőknek is fájt a feje a járvány miatt, amikor az alkatrészbeszerzés befagyott a lezárások miatt, és persze aggódtak, hogy lesz-e fizetőképes kereslet a portékáikra. Nyárra kiderült, hogy a nagyon gazdagok nem lettek szegényebbek. 2020 sok szempontból rekordév volt: miközben milliók váltak munkanélkülivé és a globális GDP bezuhant, a világ legtehetősebbjei billiókkal gyarapították összvagyonukat.

Majdnem megnégyszerezte a járvány az Amazon nyereségét

Borítókép: A Lürssen cég 156 méteres Dilbar nevű hajója (nem Bezos hajója!), fotó: Peter Seyfferth (a Lürssen cég Facebook-oldala)

 

 

 

 

 

Oszd meg!