Üzlet

Az alumínium ára az egekben – így hat ez a mindennapi termékekre

Madzin Emília
2022. május 13. 2 perc olvasás

A műszaki alapanyag világgazdasági szinten kulcsfontosságú szereppel bír, hiszen elengedhetetlen az elektromos járművek gyártásához, de ajtókeretektől kezdve konzervdobozokon át a repülőgépiparig számtalan területen hasznosítják.

Bár a londoni fémtőzsdén forgalmazott alumínium referenciaára az elmúlt két hónapban visszaesett, még mindig több mint 65%-kal magasabb a járvány előtti szintnél – írja a BBC.

Az alumíniumárak folyamatos ingadozása a koronavírus-járvány után sem állt meg, az orosz-ukrán háború tovább szűkítette a kínálatot és méginkább megemelte az árakat. A BBC által megkérdezett szakmabeliek szerint sok európai bojkottálja az orosz alumíniumot, ami csak jobban megnehezíteti az alumíniumkohászatok helyzetét, hiszen már a háború előtti energiaár-emelkedést is megszenvedték. Emellett folyamatos bezárásokkal és termeléscsökkentéssel is szembe kell nézniük a piaci szereplőknek, a becslések szerint Európa idén mintegy 900 000 tonna elsődleges alumíniumtermelésből veszít.

A BBC-nek nyilatkozó nevadai sörfőzde tulaja többezer sörösdobozt halmozott fel biztosítékként, a szokásos 1 hónapnyi tartalék helyett most 3 hónapra elegendő mennyiségű dobozzal próbálják felvenni a harcot a 18%-os áremelkedéssel szemben., Az építőipari alapanyagok árára is hatással van az ingadozó nyersanyagár, ablakok és ajtók gyártásához is gyakran használnak alumíniumot.

A többi nemesfémmel ellentétben az alumínium ára nagyon érzékeny az energiaárak változásaira, mivel az alumínium költségének közel felét az előállítása során felmerülő energiaköltségek teszik ki. Az alumínium újrahasznosításával foglalkozó cégek idén még kitöltik azt a hiányt, amit az ellátási korlátokból fakadó hiány okozott, emellett a nemesfém iránti kereslet is csökkeni fog az elkövetkezendő hónapokban.