Csendben világhírű, 200 éves és magyar. Mi az?

Talán olvastad – mert még a Washington Post és a New York Times is lehozta –, hogy januári számunkat idő előtt vissza kellett hívni az újságárusoktól. A Hell Energy tulajdonosai kértek ideiglenes intézkedést […]

Bővebben

Az állam beszállt a Telenorba

A magyar állam az Antenna Hungárián keresztül beszállt a mobilpiac második számú szereplőjébe. Szeptemberben írtunk arról, hogy a PPF úgy reagált az állami szerepvállalással kapcsolatos hírekre, hogy pletykákkal nem foglalkoznak, a Forbesnak sem kommentálták, bevonnának-e résztulajdonost a Telenor-felvásárlás finanszírozásába. Úgy tűnik, mégsem csupán pletykáról volt szó.

Mennyibe kerülne a magyar államnak, ha tényleg beszállna a Telenorba?

A PPF Csoport és az Antenna Hungária ma bejelentették, hogy

a PPF eladta a magyarországi Telenor cégek (a Telenor Magyarország és a Telenor Real Estate) 25 százalékát az állami kézben lévő Antenna Hungáriának.

Ehhez a felek egy új holdingot hoztak létre, melynek a PPF csoport 75, az Antenna Hungária 25 százalékos tulajdonosa, áll a Telenor sajtóközleményében.

A cseh PPF tavaly szerezte meg a régiós Telenor-leánycégeket, köztük a magyart is; szeptemberben a Népszava írt először arról, hogy az Antenna Hungárián keresztül az állam is beszállna a telekommunikációs piacra. Arról, hogy mennyit érhet a magyar Telenor 25 százaléka, szeptemberben írtunk bővebben: akkor úgy számoltunk, a vállalat 25 százalékos részéért 90 milliárd forintot biztosan ki kellene fizetnie a magyar államnak. A vételárról a felek most nem mondtak semmit. 

A Telenor Magyarország üzleti működését továbbra is a PPF irányítja, a cég menedzsmentje és vezetősége változatlan formában folytatja munkáját. Az Antenna Hungária stratégiai partnerként egy-egy főt delegál az új holding igazgatóságába és felügyelőbizottságába, és egy-egy megfigyelőt a Telenor Magyarország és a Telenor Real Estate igazgatóságába és felügyelőbizottságába.

Ha újrakezdhetnénk, ma sem terveznénk másképp – 10 éves az ország egyik legismertebb irodaháza

Borítókép: A Telenor Magyarország irodaháza Töröbálinton. 

 

"Minden értelmes ember önfejűnek tűnik időnként."