Fotó: Fotó: Sebestyén László
Üzlet

Az albérletárakat is lenyomta a koronavírus – itt csökkentek a legnagyobbat

Forbes
2020. március 24. 3 perc olvasás

Gyakorlatilag megszűnt a turizmus, a lakáshotelnek kiadott Airbnb-s lakásokkal az albérletpiacon próbálnak szerencsét. A kínálat nőtt, az árak lejjebb mentek, de nem mindenhol.

Bár a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatásait korai számszerűsíteni, az már most látszik, hogy a turizmusra és a vendéglátásra durva hatással lesz. A budapesti albérletpiac szinte azonnal reagált, a járvány magyarországi megjelenése – az első fertőzött regisztrálása – óta eltelt két hétben 4 százalékkal 10 ezer fölé nőtt a kiadó lakások száma a fővárosban és ez az árakra is hatással van – áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében.

Az albérletpiac új szereplői az egykori lakáshotelek

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az adatokat értékelve elmondta:

„A kínálatban elsősorban a korábban lakáshotelként működő, azaz rövid távra (jellemzően külföldi turistáknak) kiadó lakások jelentek meg.

A járvány miatt ugyanis várhatóan jóval kevesebben érkeznek majd külföldről. A kínálatbővülés motorját jelentő lakások elsősorban a Budapest belső kerületeiben találhatóak”. A szakember hozzátette: „A fővárosban még most is több mint 10 ezer, jellemzően jó állapotú lakás szerepel szálláshelyként a rövid távra kiadó lakáshotelek piacán.” Ezeknek egy részét eladhatják, illetve hosszabb távon kínálhatják bérbeadásra a tulajdonosaik.

Az ingatlan.com elemzése szerint a kiadó fővárosi lakásokról szóló hirdetések száma március elejéhez képest 5,1 százalékkal 10 595 darabra emelkedett.

A külföldi turisták körében korábban népszerű VI. kerületi lakások kínálata 8 százalékkal, a VII. kerületieké 10 százalékkal nőtt alig több mint két hét alatt. Ugyancsak 10 százalékkal nőtt az V. kerületi albérletkínálat, a VIII. kerületi kiadó lakásoknál pedig 11 százalékkal emelkedett a hirdetések száma.

Bővülő kínálat, csökkenő árak

A hirtelen jött kínálatbővülés az árakon is nyomott hagyott, az V., VI., VII. és VIII. kerületben az átlagárak két hét alatt 1-4 százalékkal csökkentek.

Az V. kerületben 220 ezer forintra mérséklődött a bérleti díj, a VII. kerületben pedig 150 ezer forintra. A főváros egészében a bérleti díjak ugyanakkor még nem változtak: továbbra is 165 ezer forint a havi átlag.

„Hiába egy számjegyűek a csökkenések a szóban forgó kerületekben a bérleti díjak csökkenése, azért ez jelentősnek mondható. Még látványosabban mutatja a járvány árakra gyakorolt hatását, hogy jelentősen megnőtt a havi 100 ezer forintnál olcsóbban bérelhető lakások száma a fővárosban” emelte ki egy lényeges új piaci változást Balogh László.

A többi nagyvárosban, így az egyetemvárosok piacán, nem láthatóak a budapestihez hasonló kiugró változások.

A kínálat alig 1 százalékkal bővült a megyeszékhelyeken, és az árakban sem figyelhető meg komoly elmozdulás az elmúlt két hétben. Ez elsősorban azzal is magyarázható, hogy a nagyvárosokban a lakáshotelek száma jóval kevesebb volt, mint a fővárosban.