Megújult a Forbes magazin, odatették magukat Amerikában

Új dizájnt kaptunk Amerikából, és boldogok vagyunk vele. A legtöbb változáshoz kell egy kis idő, míg hozzászokik az ember, ehhez nekem igazán nem kellett. Kézbe vettem az új amerikai lapot […]

Bővebben

fotó: H E N G S T R E A M

Az áfakedvezmény pörgeti az építőipart: két éven belül 40 ezer lakást kell megépíteni

Továbbra is menetel a hazai építőipar: januárban 43,2 százalékkal nőtt a szektor termelése, főszerepben a lakásépítések és az uniós forrásokon alapuló (jórészt állami) fejlesztések – tudatta szerkesztőségünkkel az Ingatlan.com.

A lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél 48,4 százalékos volt a januári növekedés, az egyéb építményeknél pedig 33,4 százalékos emelkedést történt.

Motiváló erő a határidős, 5 százalékos áfa

Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője az adatokat értékelve azt mondta: „A januári növekedés azért is figyelemre méltó, mert a magas bázishoz képest következett be, egy évvel ezelőtt, 2017 januárjában ugyanis 17 százalékos volt a bővülés”. A szakember hozzátette: az építőipar kiugró növekedését a lakásépítések is hozzájárultak, ráadásul az épületépítésekre megkötött új szerződések volumene is 35 százalékkal nőtt. Balogh László szerint ennek az is oka lehet, hogy

a lakásfejlesztőket rendkívüli módon szorítja az idő. A mostani szabályozás szerint ugyanis csak 2019 végéig lesz érvényben a kedvezményes – 5 százalékos – lakásépítési áfa.

Ha a fejlesztők szeretnék befejezni a már megkezdett beruházásokat, akkor két éven belül legalább 30-40 ezer új lakást kell megépíteniük, ezt követően ugyanis – ha addig nem változik az áfaszabályozás – csak jóval drágábban tudják értékesíteni azokat.

Növekvő rendelések, dráguló alapanyagok

A részletes januári adatokból kiderül, hogy a rendelésállomány január végén az épületépítéseknél 22,9 százalékkal, az egyéb építményeknél 158,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábbinál, ez pedig a következő 1-1,5 évre támaszt ad a növekedésnek. Balogh László utalt arra is, hogy a jelentős kereslet, az alapanyagok drágulása és a munkaerőhiány miatti béremelkedés miatt drágábbak lettek az építkezések.

fotó: Hengstream // Unsplash

 

„Az én vallásosságom úgy van, hogy isten ránk hagyta a teremtést, a többi marketing”

Palásti József, a Fornetti alapítója