Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az adatsorok azt is megmondják, ki nyeri a focivébét (vagy nem)

A foci a világon mindenütt rendkívül népszerű sport, ezért a világbajnokság kapcsán a Bisnode céginformációs és cégminősítő  megbízta adatelemző szakembereit, hogy olyan algoritmust dolgozzanak ki, amely képes előrejelezni, hogy 2018. július 15-én melyik nemzet válogatott csapata nyeri az oroszországi eseménysorozatot.

A stockholmi székhelyű cég elemzői arra keresték a választ, hogy vajon az adatok és mesterséges intelligencia képes-e arra, hogy előrejelzést adjon a futball legjelentősebb eseményének végeredményéről. A kutatók a bajnokságban résztvevő csapatok elmúlt négy évi összes mérkőzésének eredményei és adatai alapján egy olyan elemzési modellt fejlesztettek ki, amely képes megjósolni a győzelmet, a vereséget, vagy

akár a versenyben részt vevő csapatok közti gólkülönbségeket.

 

Elsődleges céljuk egy olyan modell kifejlesztése volt, amely képes előre jelezni egyetlen meccs eredményét a csapatok összes jellemzői alapján – mondja Pierre Deville, a Bisnode Group Adattudományi és Elemzői vezetője. A modellel szerették volna meghatározni az egyes meccsek legvalószínűbb végeredményét és egyéb statisztikai adatait különféle szimulációkkal, illetve a mérkőzések sajátosságainak figyelembevételével.

 

Az első lépésben az egyes csapatok adatai egy fejlett gépi tanulási modellbe kerültek, az eXtreme Gradient Boosting néven ismert technikával, hogy kiszámítsák az egyes játékok várható eredményeit. Ezt a prediktív modellt használva a Bisnode Group Analytics szimulációkat futtatott le a soron következő játékokra. Ez nemcsak azt lehetővé tette, hogy megbecsüljék, hogy melyik válogatott csapata meddig menetel a tabellán, hanem azt is, hogy mi lesz a VB legvalószínűbb forgatókönyve – mondja Goran Loncar, a Group Analytics jelenlegi igazgatója. A módszertanról és a Bisnode szerinti győztes csapatról bővebben itt.

 

 

Oszd meg!