Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ausztria megtette az eddigi legnagyobb lépést a 100 százalékban megújuló energiafelhasználás felé

„Zöld akkumulátorként” működő energiatárolók telepítéséről állapodott meg egy svájci és egy osztrák energetikai vállalat. A deal nagy lépés lehet Ausztria ambíciózus vállalásában, amely szerint 2030-tól energiafogyásztásának 100 százalékát megújuló forrásokból fedezné.

A digitális energetikai technológiák fejlesztésével és szállításával foglalkozó svájci ABB ötéves, várhatóan 100 millió dollárnál (29,5 milliárd forint) is nagyobb értékű keretszerződést írt alá az ausztriai villamosenergia-rendszer üzemeltetőjével, az APG-vel gázszigetelésű kapcsolóberendezések (GIS) szállításáról.

Ez a projekt lesz Ausztria történetének eddigi legnagyobb villamosenergia-hálózati bővítése – tudatta szerkesztőségünkkel az ABB Magyarország. Az ABB a kapcsolóberendezéseket egy olyan villamosenergia-hálózat kiépítéséhez biztosítja, ami

segít felkészíteni az infrastruktúrát a fokozatosan növekvő mennyiségű, megújuló forrásból származó villamosenergia fogadására.

A megújuló energia esetében nehéz feladat az előrejelzés, ami terhelésingadozásokhoz vezethet. Ahhoz, hogy a villamosenergia-hálózat meg tudjon ezzel birkózni, erős, rugalmas áramátviteli infrastruktúra szükséges. A hálózat a kelet-ausztriai szélerőműveket összeköti az ország nyugati részén működő szivattyús energiatározókkal, emellett a fölös nap- és szélenergiát is az Alpok szivattyús energiatározóihoz szállítja, amelyek így „zöld akkumulátorként” működve tárolhatják az energiát mindaddig, amíg a magasabb fogyasztású időszakokban szükség nem lesz rá. 

Folyamatábra az ABB és az APG új kapcsolóberendezéseinek működéséről. (Forrás: ABB Magyarország)

Folyamatábra az ABB és az APG új kapcsolóberendezéseinek működéséről. (Forrás: ABB Magyarország)

Ausztria 2030-ig energiafogyasztásának 100 százalékát megújuló energiából tervezi fedezni, és teljesen szénmentes országgá kíván válni. Ez a célkitűzés jól illeszkedik az Európai Unió (EU) megújuló energia részarányára vonatkozó célszámaihoz is, amelyek 2030-ra 32 százalékot, 2050-re pedig 75 százalékot tesznek ki. Az ABB technológiai megoldásai katalizátorként működnek az intelligensebb, biztonságosabb és zöldebb villamosenergia-hálózat megvalósításában.

Az ABB több mint 100 országban működik, és 147 000 főt alkalmaz.  Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energiaszektorban. A felvásárolt GE Industrials magyarországi gyárának, és a Thomas&Betts kecskeméti üzemének dolgozóival együtt itthon az ABB összesen 2000 főt alkalmaz.

Borítókép: Az ABB új kapcsolóberendezései (Forrás: ABB Magyarország)

"Az apád hívását nem muszáj felvenned, lehet olyan elfoglaltságod. De az elnökét fel kell, ezt a hibát még egyszer nem lehet elkövetni!"