Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Most akkor véd az Astrazeneca, vagy nem? A víruskutató kételkedik, a cég cáfol

Cáfolta az Astrazeneca Rusvai Miklós víruskutató nyilatkozatát, mely szerint a Vaxzevriával (az Astrazeneca vakcinája) oltottak 15-20 százalékánál sem alakul ki a megfelelő védettség. Azt mondják, a delta ellen is 92 százalék hatékonyságú az oltás.

Rusvai Miklós víruskutató azt mondta az ATV-nek, hogy legalább 300 ezer olyan honfitársunk van, akik ugyan megkapták az oltást, mégsem váltak védetté.

Szerinte a Sinopharmhoz hasonlóan az Astrazeneca vakcinájával oltottak 15-20 százalékánál sem alakul ki a megfelelő védettség. A szakember szerint csak az Astrazenecánál lehet sejtes védelem, a Sinopharm esetén erre kevés az esély.

A probléma a Sinopharmnál az oltottak 30 százalékát is érintheti, ez pedig az astrások 15-20 százalékával együtt összesen 300 ezer embert jelent – mondta a víruskutató, aki a harmadik oltást pártolná, ráadásul más típusú vakcinával, mint amivel az alapoltás történt.

A víruskutató hozzátette: a kormánynak októberig kellene megteremteni a harmadik oltás lehetőségét, máskülönben továbbra is Romániában kérhetik a harmadik oltást az emberek.

Szerinte a vakcinák hatékonyságáról szóló vizsgálati eredményeket minél hamarabb nyilvánosságra kellene hozni.

Astrazeneca: magas szintű védelmet biztosít a vakcinánk

„Sajnos nem tudjuk pontosan, hogy Rusvai Miklós professzor úr pontosan milyen adatokra hivatkozott nyilatkozata során, és mely variánssal szemben” – reagált a nyilatkozatra az Astrazeneca, hozzátéve:

„Azt a való életből származó adatokból biztosan tudjuk, hogy az Astrazeneca vakcina magas szintű védelmet nyújt mind az alfa (korábban brit) mind a delta (korábban indiai) variánssal szemben.”

Mindezt a júniusban publikált, Angliából származó, a Public Health England (PHE) által közzétett adatok is alátámasztják. Eszerint az Astrazeneca vakcina magas szintű védelmet biztosít a koronavírus delta (korábban indiai néven említett) variánsa ellen. Az adatok azt mutatják, hogy a Vaxzevria 92 százalékos hatékonyságú a delta variáns által okozott kórházi kezelések csökkentésében, és a beoltottak között nem fordult elő haláleset. A vakcina szintén magas szintű védelmet nyújt az alfa (korábban brit) variáns által kiváltott súlyos fertőzések esetén, haláleset itt sem fordult elő.

Borítókép: Astrazeneca

Astrások: a harmadik oltás után erős az immunválasz

Oszd meg!