Fotó: Mufid Majnun
rövid hír

Astrások: a harmadik oltás után erős az immunválasz

Forbes
2021. június 28. 2 perc olvasás

Az Astrazeneca covidoltásából adott 3. adag erős immunválaszt vált ki, jelentették oxfordi kutatók hétfőn, a Reuters beszámolója szerint. Arra azonban egyelőre nincs bizonyíték, hogy szükség van-e harmadik oltásra, főleg annak fényében, hogy bizonyos országokban még mindig kevés a koronavírussal szembeni oltóanyag.

Az Oxford Egyetem kutatása arra jutott, hogy a harmadik Astrazeneca oltás után az antitestes és a T-sejtes immunválasz is megemelkedik, illetve, hogy a második dózist akár az elsőt követő 45 hét elteltével is be lehetne adni, ugyanis ez is erős immunreakciót vált ki.

A brit kormány most azt vizsgálja, hogy ősszel belevágjanak-e egy újabb oltási kampányba, hogy ezzel ösztönözzék a 3. oltás beadását, miután a britek háromötöde már kétszer megkapta a vakcinát. (Magyarország sem áll rosszul az átoltottsággal, de egy kicsi még hiányik a teljes szabadsághoz.)

Kettő is hatásos

Andew Pollard, az Oxford Vaccine Group igazgatója ugyanakkor nincs meggyőződve arról, hogy kell egy újabb oltás, hiszen az eddigi bizonyítékok alapján már két dózis is hatásos a különböző variánsokkal szemben is.

„Akkor kell felpörgetni a 3. oltást, ha erre tényleg szükség van, de amíg erre nincs bizonyíték, a britek nagy része be van oltva, és közben más országoknak nincs oltásuk, addig elfogadhatatlan” – fogalmazott.

Minél távolabb, annál jobb

Korábbi kutatások azt már megállapították, hogy jobb az Astrazeneca hatékonysága, ha az első oltás után nem 4, hanem 12 héttel adják a második dózist – a mostani vizsgálatokban 30 résztvevő a későbbi időpontban kapta a 2. oltását, 90 ember pedig egy harmadikat is kapott (mindannyian 55 éven aluliak voltak).

„A friss eredmények eloszlatták azokat a kételyeket, melyek szerint a vektorvakcinák fokozatosan vesztenének hatásosságukból a többszöri beadás után” – mondta el a tanulmány szerzője, Teresa Lambe, az Oxfordi Jenner Intézettől a Reutersnek.

Ez pedig megnyugtató arra az esetre nézve, ha hosszú távon az derülne ki, hogy évente kell újra oltást kérni a covidbetegség megelőzése érdekében.