Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Forrás: Facebook

Asszisztensből küzdötte magát cégvezérré Stan Lee

95 esztendős korában meghalt Stan Lee, a Marvel Comics legendás hőseinek és történeteinek megalkotója. A szomorú hírt Lee lánya erősítette meg a TMZ-nek.

Az idős művészt hétfő reggel szállították kórházba, de már nem tudtak segíteni rajta. Az utóbbi időben megromlott az egészsége, a látása is egyre rosszabb lett, tüdőgyulladást is kapott. December 28-án lett volna 96 éves.

Asszisztensből lett cégelnök

Stan Lee 1922-ben született New Yorkban. Karrierje 1939-ben indult, a Timely Comicsnál lett asszisztens, ebből a cégből fejlődött ki a későbbi Marvel Comics, ahol Lee karrierje a képregények ezüstkorszakával (50-es és 60-as évek) együtt kapott szárnyra.

„Én maradtam az utolsó ember a részlegen, 17 és fél éves ha lehettem. Bejött a kiadó és kérdezte, hogy Stan, tartanád-e a frontot, amíg keresek egy felnőttet. Persze, mondtam. És szerintem elfelejtett felnőttet keresni, mert azóta is ott vagyok” – mesélte Larry Kingnek egy 2014-es interjúban, hogyan lett egyszer csak író és szerkesztő.

Olyan hősök születtek a keze alatt, mint Pókember, Vasember, Hulk, vagy épp a Fantasztikus Négyes –

nem csoda, hogy idővel a Marvel arca, sőt elnöke lett.

Bár a kétezres évek végére a képregényipar már nem volt olyan acélos, mint hajdanán, a Marvelt felvásárolta a Disney, utat engedve a Marvel-hősök modern mozis feldolgozásainak.

Nyomtatásból a mozivásznakra

A 2008-ban a Vasemberrel indult Marvel Cinematic Universe (MCU) mára a világ egyik legnagyobb szórakoztatóipari üzletévé nőtte ki magát: csak az idei Fekete Párduc és Bosszúállók: Végtelen háború több mint 3 milliárd dollár bevételt termelt – az elmúlt tíz év filmjei közel 17 milliárdot termeltek.

És akkor a merchandise, a tévésorozatok, képregények, videojátékok még kimaradnak a szórásból.

Ezek mind Stan Lee kreatív zsenijéből táplálkoznak, aki a mozifilmekben rendre feltűnt kisebb mellékszerepekben, a Végtelen háborúban például azt az iskolabuszt vezette, amiből Peter Parker kiugrik egy kis interplanetáris világmegmentésre.

 

 

Lee egyébként idős kora ellenére a közösségi médiában is aktív volt, Twitteren és Facebookon is jelentkezett videókkal, véleményekkel, igaz, ezeknek a profiloknak a kezelését profikra bízta. Felesége tavaly hunyt el, jelentősebb alkotótársai (Jack Kirby, Steve Ditko) sem élnek már.

Nem érte meg a Thanosszal vívott végső csatát

Sajnos Stan Lee már nem érhette meg az egyelőre cím nélküli negyedik Bosszúállók-film jövő tavaszi premierjét. Titkon remélem, hogy a több mint három órás nyers, utómunka előtti változatot még látta, és azt is, hogy abban is kapott egy cameot.

Isten önnel Mr. Lee, köszönjük az emlékeket.

Excelsior!

Kép: Stan Lee hivatalos Facebook-profilja

Oszd meg!