Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Az Apple-társalapító szembemegy egykori cégével, engedné, hogy ne csak a hivatalos szervizekben lehessen javíttatni

Steve Wozniak, az Apple társalapítója elismerő nyilatkozatot tett a right-to-repair mozgalom mellett, amit az Apple erősen támad. A mozgalom azért harcol, hogy az állam kötelezze a nagyvállalatokat a szereléshez szükséges információk közzétételére, hogy így ne csak a drága, hivatalos szervizekben lehessen megjavíttatni az elromlott tárgyakat.

„Ha igazán nyitott technológiai világban nőttem volna fel, az Apple nem is jöhetett volna létre” – mondta Wozniak, aki Steve Jobsszal együtt alapította a céget az 1970-es években. „Épp itt az ideje, hogy a javítás jogát elismerjük.” Wozniak vallomását a bbc.com szúrta ki.

Különösen veszélyes

A jelenlegi szabályok szerint Európában és az USA-ban csak a gépekre és a járművekre vonatkozik a righ-to-repair. Az Apple pedig a legharcosabb ellenfele a mozgalomnak, amely a szórakoztató elektronikai cikkekre is szeretné kiterjesztetni a lehetőségeket. Az Apple csak a saját hivatalos szervizeiben engedélyezi a termékei javítását, és nem ad ki egyáltalán javítási segédlegeket, sem pedig pótalkatrészeket. Sőt állítólag lobbistákat foglalkoztat, hogy győzzék meg a törvényhozókat: a kütyük javítása különösen veszélyes.

„A cégek egyszerűen azért tiltakoznak a mozgalom ellen, mert így minden fölött kontrollt gyakorolhatnak. Itt az ideje, hogy helyesen cselekedjünk.”

Wozniak a Cameo nevű oldalon fejtette ki nézeteit egy nem kevesebb, mint kilenc és fél perces hozzászólásban, méghozzá a right-to-repair mozgalom legékesebb szószólója, Louis Rossmann kérésére. „Amikor az Apple-t elkezdtük, tudtam, hogyan működnek a tévék, és volt hozzáférésem a szerelési vázlatokhoz, így meg tudtam építeni tévéből az első monitort az Apple I számítógéphez.”

„Nem voltak titkosak az információk, amik alapján tudtuk a számítógépet építgetni, és megmutathattuk a világnak, hogy a személyi számítógép jövője egy billentyűzet és egy tévé lesz. Ez az egész úgy jöhetett létre, hogy megjavítottunk és módosítottunk dolgokat mi magunk.”

„Miért kellene megállítani a mozgalmat?” – kérdezte. Az Apple sem szenvedett el kárt, amikért a cégnek az első nagy sikert hozó Apple II személyi számítógép vázlatait és dizájnját annak idején nyilvánosságra hoztuk.”

Javítás tizedáron

Ezzel szemben most az Apple már azt is jogsértésnek könyveli el, ha valaki közzétesz egy videót arról, hogy néz ki belülről egy számítógépe, azt meg pláne, ha valaki megpróbál egy kapcsolási rajzot is összerakni róla.

A cég legfőbb „ellensége” az East Village-beli Louis Rossmann, aki megfizethető áron vállalja a például a tönkrement MacBookok javítását, gyakran tizedannyiért, mint amennyiért az Apple hivatalos szervizekben vállalnák a javítást.

Az Apple szerint Rossmann jogosulatlanul használja a kapcsolási rajzokat, nincs felhatalmazása a javításokra, és a pótalkatrészeket nem hivatalos forrásból szerezi be (ezt nem is tehetné, mert az Apple semmit sem hajlandó eladni az engedélye nélkül működő szervizeknek).

Wozniak a 80-as évek közepén távozott az Apple-től, de tavaly egy interjúban elárulta, hogy technikailag a mai napig a cég alkalmazottja, és hetente körülbelül 50 dollárt kap afféle hűségdíjként, pedig semmi köze az üzlethez.

Az Apple mostani hozzáállását jól mutatja a kérdéshez, hogy tavaly beperelte a Geep Canada nevű újrahasznosítással foglalkozó céget, miután az 100 ezer termékét tette újra használhatóvá és eladhatóvá. Az Apple szerint ezzel a cég tulajdonképpen lopást követett el.

Kivonulhatnak Hongkongból a nagy techcégek az adatvédelmi törvény miatt

Fotó: Ed Uthman / Wikimedia


Oszd meg!