Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Andy Wang / Unsplash

Kijavította az Apple a hibát a szoftverben, amit kihasználva telepíthették a Pegasus kémprogramot

Frissítette az Apple az Iphone-ok szoftverjét, mert legalább február óta ezt kihasználva figyeltek meg aktivistákat, újságírókat és üzletembereket világszerte – korábban Magyarországon is.

A Torontói Egyetem Citizen Lab biztonsági kutatóintézetében szúrták ki, hogy az Iphone-ok szoftverjében olyan hiba van, ami lehetővé tette, hogy az izraeli NSO kémprogramját, a Pegasust használják és aktivistákat, újságírókat, üzletembereket figyeljenek meg vele. Az Apple most kijavította ezt a hibát, a feltárását pedig megköszönték a Citizen Lab munkáját, számolt be a CNN.

A hiba az Imessage funkción keresztül tette lehetővé, hogy illetéktelenek behatoljanak a telefon rendszerébe a kémprogrammal. A módszer rendkívül szofisztikált és veszélyes, hiszen a telefon használójának semmilyen linkre nem kell kattintania ahhoz, hogy bejussanak a rendszerébe, ez automatikus megtörténik.

A Citizen Lab egy szaúdi aktivista telefonjának elemzésével tette térképre a problémát, az aktivistát nem nevezték meg.

Ezzel a hibával azonban lényegében bármelyik Apple-eszköz érintett lehetett.

Az Apple kiemelte, hogy nem gondolják, hogy túl sok felhasználót érintett volna a veszély, mert az ilyen támadások nagyon drágák és általában külön kiszemelt egyéneket céloznak meg vele – ez Magyarországon is így történt.

Az izraeli NSO a közleményben nem reagált a vádakra, de megerősítette, hogy „csak szigorúan szűrt hivatali ügyfelekkel dolgoznak, a módszereket pedig csak terrorizmus és bűnözés elleni harcra fordítják.”

Magyarországon is bevetették

A Pegasus-kémszoftvert Magyarországon is bevetették. A nemzetközi oknyomozó munkában itthon a Direkt36 vett részt, és júliusban megjelent első cikkeikből kiderült, hogy újságírókat, médiavállalkozót és poltikust is figyeltek meg a kémszoftverrel.

A magyar kormány is vehetett az újságírók, aktivisták megfigyelésére használt kémszoftverből

Fotó: Andy Wang / Unsplash

Oszd meg!