rövid hír

Meghátrált az Apple, változtatnia kell a trösztellenes kritikák miatt

Knittel Martin
2021. augusztus 29. 6 perc olvasás

Egyre több kritika és peres ügy nyomására kellett változtatnia a kaliforniai tech cégnek: mostantól az Apple alkalmazáspiacára, az App Store-ra fejlesztők felhívhatják a figyelmet az alternatív fizetési módokra is, hogy kikerülhessék az óriás, kötelezően fizetendő jutalékot – írja az amerikai Forbes.

Nem ez az első alkalom, hogy meghunyászkodik a tech góliát: az utóbbi években többször is átírta üzletszabályzatát, hogy a monopóliumot kiáltó hangokat tompíthassa. Sokan kritizálják ugyanis az App Store működését, 

a platformon való fizetések után eredetileg 30 százalék jutalékot kellett fizetnie mindenkinek.

Az Apple a kritikák miatt már egyszer változtatott: a kisebb fejlesztő cégeknek adott kedvezményt, nekik egymillió dolláros bevétel alatt csak 15 százalékot kell fizetniük. Ez azonban sokaknak nem elég, az Epic Games-től függetlenül perelték a vállalatot.

Most megint beadta a derekát a tech cég: megengedik, hogy a fejlesztők megkereshessék a felhasználóikat alternatív fizetési módokkal is.

Ezzel azonban nem lesz vége a sztorinak, iparági szereplők továbbra is nyomást gyakorolnának az Apple-re, a mostani megalkuvást is átverésnek nevezik.

Kihasználhatja, hogy megkerülhetetlen

Persze mondhatjuk, hogy nem kötelező az Apple piacterére fejleszteni, viszont a valóságban már akkora felhasználói bázissal rendelkezik a cupertinói vállalat, hogy gyakorlatilag megkerülhetetlen, ha sikeres – megtérülő – alkalmazást akar készíteni valaki.

Ilyen jelentős piaci pozícióval pedig nagyon könnyen vissza lehet élni, és a 30 százalékos sarc mellett több fájó pontja is van a platformnak.

Folyamatosan reagálnia kell Tim Cook csapatának az App Store-t érő vádakra – sem a kisvállalkozások, sem a nagyok nem örülnek a platform korlátozásainak, de egyszerűen túl nagyra nőtt ahhoz, hogy szakíthassanak vele. Fotó: James Yarema // Unsplash

Az App Store-os, alkalmazáson belüli vásárlások ugyanis értelemszerűen mind ennek a jutaléknak az alapját képzik, és a fejlesztők eddig nem tehették meg, hogy felhívják a figyelmet más, a tech vállalat jutalékától mentes fizetési módokra – ez egyértelműen károsította volna az Apple üzletét.

Ez az üzletszabályzat nem tetszett az Epic Games-nek sem, aki tavaly elég erősen nekiment az Apple-nek is.

Hasonló kritizálója volt a vállalatnak a Spotify is: szerintük semmi lényegi kontribúciója nincs az App Store-nak, amiért elkérhetnék a streaming szolgáltatásuk árának közel egyharmadát. 

Ráadásul itt már direktben korlátozhatja a streaming versenyt a vállalat, hiszen saját versenyzője, az Apple Music ezzel akár árazási előnyt is szerezhet. 

A Spotify végül olyannyira megelégelte a jutalékrendszert, hogy új előfizetést már nem is lehet indítani az App Store-on keresztül, az ügy pedig jogi útra terelődött: az Európai Unió, valamint az Egyesült Államok is vizsgálta, szándékosan és károsan torzítja-e a versenyt a kaliforniai vállalat.

Ugyanígy vizsgálták a Spotify-tól és az Epic-től függetlenül az App Store-t, ennek hatására hunyászkodik meg most az Apple – egy fejlesztői per egyezségeként terjesztették elő az ígért változtatásokat. Ezeket még a bíróságon azonban jóvá kell hagyni –

a sors fintoraként pont annak a bírónak, aki az Apple kontra Epic Games perben is dönteni fog.

Blöffnek hívják, ezzel még nem lesz vége

A cég mostantól megengedné az alkalmazást fejlesztő üzleteknek, hogy e-mailben értesítsék felhasználóikat különböző fizetési módokról is. 

Ehhez azonban a felhasználóknak engedélyezniük kell, hogy a fejlesztők egyáltalán megkereshessék őket, amit a későbbiekben bármikor módosíthatnak.

A kommunikáció mellett az Apple több új előfizetői és appon belüli tranzakciós árat is meghatározott, amit a fejlesztők szabadon használhatnának, mintegy bónuszként pedig egy 100 millió dolláros alapot hozott létre, amiből a kisebb fejlesztői csapatok kifizetéseit fogja intézni.

Ráadásul a cég megígérte, hogy a 15 százalékos kedvezményt még legalább három évig nem fogja módosítani a kisebb vállalkozások számára.

Sok kört fognak még futni Tim Cookék az Apple főhadiszállásán – de nem az épület formája miatt. Az Epic-per még nem ért véget, és a mostani meghátrálással sem elégednek meg a piaci szereplők. Fotó: Carles Rabada // Unsplash

Úgy tűnik, hogy ez azonban sok piaci szereplőnek nem lesz elég: az amerikai Coalition for App Fairness (Alkalmazások Igazságosságának Koalíciója) hevesen bírálta az Apple most bejelentett intézkedéseit. A Spotifyt és az Epicet is tagjai között számláló koalíció ügyvezető igazgatója, Meghan DiMuzio szerint az Apple egyezségi ajánlata

nem más, mint egy kétségbeesett kísérlet a bíróságok, törvényhozók és a szabályozók ítéletének elkerülésére.

„Ha ezt a megállapodást jóváhagyják, a fejlesztők továbbra sem tudnak majd alacsonyabb árakról kommunikálni, vagy [az App Store-os fizetési rendszerrel] versenyző fizetési alternatívákat kínálni a fogyasztóknak” – mondta DiMuzio. 

Bajban a Big Tech, jöhet a feldarabolási láz

Nem az Apple az egyetlen, akit az iparági szereplőkön kívül országok szabályozói támadnak. Az elmúlt években egyre hangosabb a tech óriások (többek között a Google, Facebook, Amazon, Microsoft) ellen szóló szabályozói vélemény, 

valamint a konkrét, trösztellenes peres ügyek is: túl nagyra nőttek ezek a vállalatok, túl nagy hatalom összpontosul egy-egy óriásnál.

A „Zuckerberg egy robot” mémek és a dollármilliárdost támadó streetart karikatúrák bizonyára már meg sem kottyannak a Facebook-vezérnek: sokkal komolyabb problémákkal, trösztellenes perekkel szemben kell megfelelnie. Fotó: Snowscat // Unsplash

Az Apple-hez hasonlóan a Google-t perli a dél-koreai igazságszolgáltatás, szabályozói eszközökkel tiltanák, hogy jutalékokat kérhessen el az App Store és a Google Play is, ahogy ezt az Egyesült Államokban több szenátor is próbálja elérni. Tavaly fenyegetőzött azzal az Európai Unió, hogy

a két cégnek kötelezően el kell majd adnia üzleteinek egy részét, ha nem hajlandóak igazságosan működni a piacon.

Zuckerbergéknél is áll a bál: a Facebooknak is állnia kell a sarat a monopol vádak ellen, lassan tíz évvel ezelőtti felvásárlásokat fordíthat vissza az Egyesült Államok.