Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Samuel Zeller // Unsplash

Annyiba kerül Budapest központjában egy garázs, amiből vidéken egy kis házat is lehetne venni

A veszélyhelyzet végével a járvány alatti ingyenes parkolásvalószínűleg júliustólfizetősre áll vissza. Az albérletpiaci trendektől függetlenül, de ugyanolyan érzékenyen és gyorsan reagált a garázs- és parkolópiac is a járványra, elsősorban Budapesten.

Az ingatlan.com szerkesztőségünknek küldött közleménye szerint a járvány lényegében megfordította a korábbi évekre jellemző trendet a fővárosi garázspiacon.

Az elmúlt években ugyanis a fővárosban és a többi nagyvárosokban is fokozódott az igény a kiadó és eladógarázsokra, felszíni parkolókra, teremgarázs-helyekre részben a városon belüli költözések és a növekvő autóállomány miatt.

A járvány miatt elrendelt korlátozások következtében azonban megcsappant a forgalom és ingyenessé vált a parkolás, ez pedig azonnal levitte az árakat. 

A fővárosi garázsok és autóbeállók átlagára május végén az ingatlan.com adatai szerint átlagosan 4,5 millió forint volt, ez pedig a járvány előtti (februári) szinthez képest 6 százalékos csökkenést jelent, ugyanakkor a tavaly májusi árszintet 7 százalékkal felülmúlja. 

Budapesten belül a legolcsóbb garázsokat és kocsibeállókat a XVII., a XIX. és XXI. kerületben kínálják a tulajdonosok, ezekért átlagosan 2,5-3 millió forintot kell fizetni.

A legdrágább kerületek közé tartozik a VI., a VII., a VIII., XI. és a XII. kerület, ahol 6-8 millió forintot is elkérhetnek értük.

Kiadó parkolóhelyek átlagos havi bérleti díjai kerületi bontásban
Forrás: ingatlan.com

Szintén csökkent a kiadó garázsok, parkolóhelyek havi bérleti díja. Budapesten májusban 23 ezer forint alatt volt az átlag, ez 5 százalékkal marad el a februári díjaktól, éves összevetésben viszont 9 százalékos drágulás látható. A külső kerületekben 13-15 ezer forintért lehet autóbeállót bérelni, de a budai kerületek közül a XI-ben és a XII-ben már 25, illetve 30 ezer forintért adják ki azokat a tulajdonosok.

A vidéki nagyvárosok többségében nem volt jelentősebb árváltozás a garázspiacon, de vannak kivételek. Székesfehérváron, Veszprémben és Zalaegerszegen február óta 2-3 ezer forinttal 20-20 ezer forintra, míg Miskolcon és Pécsett hasonló összegű árcsökkenés után 18-19 ezer forintra mérséklődtek a bérleti díjak.

Kiadó parkolóhelyek átlagos havi bérleti díja más nagyvárosokban
Forrás: ingatlan.com
Oszd meg!

"Minden embernek joga van életében egy nagy őrültséghez."