Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ámor igazából orosz, de nyilacska helyett arcfelismerővel dolgozik

Andrey Andreev a világ egyik legnagyobb párkereső oldalát hozta létre, és közben rommá kereste magát.

Az orosz származású milliárdos öt sikeres randiappot is épített, köztük a Badoot, az amerikai Forbes interjúzott vele.

A Badoo jelenleg 380 millió júzerrel rendelkezik (és egyre csak nő a bázis). A Baddo fejlesztői építették és kezelik a Chappy infranstruktúráját (ez egy kifejezetten meleg férfiaknak indított társkereső), illetve némi profitrészesedésért fejlesztenek a Huggle-ben is (itt az alapján ajánl randit, hogy mely helyeken fordul meg a júzer gyakran), illetve Andreev-nak 79 százalékos részesedése van a Bumble-ben, ami jelenleg Amerika egyik legdinamikusabban növekvő randiappja, itt a nőknél van a kezdeményezés joga.

A titokzatos milliárdos, aki nem is annyira titokzatos

A 44 éves vállalkozó ezzel a háttérrel már felkerült az amerikai Forbes által összeállított, a világ leggazdagabb embereit gyűjtő listára, vagyonát 1,5 milliárd dollárra becsülik. Ennek dacára nagyon keveset szerepel a médiában, az orosz Forbes egyszer a Nyugat legtitokzatosabb üzletembereként aposztrofálta őt (szerinte viszont ebben nincs semmi titokzatosság).

A Forbes.com cikkéből kiderült: az eredeti neve Andrey Ogandzhantyants. A moszkvai srác szülei kutatók voltak, a vezetéknevét azért változtatta meg (anyja leánykori nevére), mert könnyebb volt kiejteni.  A Moszkvai Egyetemet – a többi tech-milliárdoshoz hasonlóan – nem fejezte be, a szüleitől kölcsön kapott pénzből inkább beutazta Európát.

Andrey Andreev /Fotó: Forbes.com

1995-ben, a körút végeztével elindította a Virus nevű számítógépes szaküzletét, alkatrészeket és komplett gépeket árult online. Két évvel később „párszázezer dollárért” exitelt, az így szerzett pénzből visszafizette a szüleitől kapott kölcsönt. A következő megálló a  Google Analytics „öregapja” (Andrey hívta így) volt, a SpyLog, ami egy forgalom-és felhasználókövető szoftver volt. (Persze azt nem állítja, hogy a Google őt utánozta volna, de azért fenntartja, hogy Larry Page és Sergey Brin ihletet meríthetett belőle). 2001-ben kiszállt a SpyLog-ból, máig ismeretlen összegért.

2002-ben egy másik cég, a Begun is az ő kezei között született meg, a tulajdonosok között viszont volt egy orosz tőkebefektető is, többségi részesedéssel. Ez akkor lett probléma, amikor a Google bejelentkezett, hogy megvenné a céget. „140 millió dollárért vették volna meg, majdnem nyélbe is ütöttük az üzletet, de aztán megszakadtak a tárgyalások” – mondta az amerikai Forbesnak Andrey.

„Hosszú sztori, körbejárta akkoriban a sajtót, a lényeg, hogy egy kicsit a politika is közrejátszott ebben.”

Bár a Begun még működik, Andreev 2004-ben kiszállt.

A Badoo-t 2006-ban alapították Spanyolországban, hivatalosan 2009-ben rajtolt el, három évvel a Tinder megjelenése előtt. A főhadiszállás Londonban van, de van egy iroda Moszkvában is. Ma a 300  fejlesztőből 80 nő, és nem kell aggódniuk a pénz miatt, hiszen a Huggle, a Chappy és a Bumble is hozzájuk kapcsolható. „Elkészítjük a prototípust, és mindent közösen tervezünk. Nekünk csak az ötlet kell, egy iránymutatás, egy karizmatikus vezető, aki végigviszi, amit kigondolt.

Tinder, zaklatás, Bumble

A Bumble esetében ez Whitney Wolfe volt, a Tinder egyik társalapítója és marketingigazgatója. Wolfe beperelte az exfőnökét és egyben expasiját, Justin Mateen-t szexuális zaklatásért még 2004-ben, majd Andreev meggyőzte, hogy menjen át hozzá, és csináljanak együtt valami erőset.

A valami erős 2014 augusztusában indult egy görög szigeten. „A Tinder eredeti tervezőivel repülőre ültünk, hogy egy kicsit távol legyünk a világ zajától, és ne zavarjanak minket telefonon, úgy voltunk vele, hogy Míkonosz jó célpont lehet.” Három hónappal később elindult a Bumble. (A Bumble-sztoriról bővebben a magyar Forbes 2017. januári számában is olvashat).

Andreev a legtöbb pénzt továbbra is a Badoo-val keresi, az app 2017-ben kiegészült egy arcfelismerő funkcióval, aminek az a lényege, hogy a júzer feltölt egy fotót valakiről, és a program elkezdi végigpörgetni azokat, akik hasonló arcberendezéssel rendelkeznek, és szintén párt keresnek. „Az emberek imádják” – mondja Andreev.

Bár pontos számokat nem árult el a Badoo árbevételéről, azt mondta, hogy összemérhető az ereje a Match Group-éval (az OkCupid-ot és a Tindert üzemeltető, tőzsdén jegyzett cég).

A Match Group piaci kapitalizácója 12,2 milliárd dollár, 2017-ben 1,3 milliárdos árbevételük volt. „Ennél azért kisebbek vagyunk, de még mindig elég komoly játékosnak számítunk” – mondta a Forbesnak.

 

Oszd meg!