Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Raktári dolgozók perlik az Amazont a covid-szűrések miatt

A coloradoi Amazon-raktár dolgozóinak nem tetszik az Amazon járványhelyzet alatt kialakított gyakorlata – túl sokat kell sorban állniuk, amit a nagyvállalat nem fizet, ezért perelnének, írja a Reuters.

Megsérthette Colorado állam törvényeit az Amazon, mivel nem fizeti ki a munkavállalóit a covid-szűrések közben eltöltött rengeteg időért. A raktári dolgozóknak ugyanis még munka előtt kell kivárniuk a koronavírus szűréssel kapcsolatos procedúrákat.

A munkavállalóknak kérdésekre kell válaszolniuk, valamint a hőmérsékletüket is megmérik,

amivel még nincs is baj: viszont rengeteg idő, mire az Amazon végigér a Coloradoban található öt raktár több mint tízezer dolgozóján. A 2020 márciusa tartó gyakorlatban személyenként akár 20-60 perc is lehetett a várakozás, amit fizetetlenül kellett végigállni. A javasolt csoportos pert Jenifer Vincenzetti, egy volt raktáros indítaná.

Colorado törvényei szerint az ehhez hasonló covid-szűrési gyakorlatoknál a munkavállaló idejét ugyanúgy ki kell fizetni. Az Amazon egy hasonló kaliforniai perben azzal érvelt, hogy 

mivel a tesztelés elsősorban a munkavállalókat védi, ezért nem kell fizetniük.

Nem egyedi, hogy a nagyvállalatok ezt a retorikát alkalmazzák: a Walmart is hasonló érvekre támaszkodott az Arizona államban ellene beadott perben. 

Borítókép: Adrian Suyok

Volt munkatársak teregettek ki zaklatásokról és megalázó bánásmódról Jeff Bezos űripari cégénél

Oszd meg!