Fotó: A Blue Origin egyik hangárja
rövid hír

Volt munkatársak teregettek ki zaklatásokról és megalázó bánásmódról Jeff Bezos űripari cégénél

Forbes
2021. október 02. 4 perc olvasás

Jelenlegi és volt alkalmazottak egyaránt toxikus munkakörnyezettel vádolják Jeff Bezos Amazon-alapító űripari cégét, a Blue Origint – összesen 21-en jegyzik azt a nyílt levelet, amit a Lioness nevű felületen osztottak meg a nagyvilággal, azon az oldalon, amely hasonló történetek, vallomások közvetítésében is segít például egykori alkalmazottaknak, többek közt akár ha munkahelyi visszaélésekről szeretnének beszámolni.

A szóban forgó nyílt levelet egyetlen szerző vállalta fel névvel, az az Alexandra Abrams, aki a Linkedin-profilja szerint 2017 júniusa és 2019 novembere között dolgozott a Blue Originnél, az utolsó szűk két évben már alkalmazotti kommunikációért felelős vezetőként.

Az írásban azzal vádolják a céget és annak több, felsőbb rangú, de meg nem nevezett vezetőjét, hogy rendre helytelenül viselkedtek női beosztottaikkal.

Sőt, az egyik ilyen vezetőt már többször is jelentették a HR-nél szexuális zaklatás miatt, míg egy másik egykori fejes leereszkedő stílusban beszélt női alkalmazottakkal és a magánéletükben is vájkálni próbált.

Ez utóbbi személy Bezosszal állítólag közeli baráti viszonyt ápolt, és egészen addig a pontig nem menesztették, amíg nem tapogatta meg egyik női beosztottját a munkahelyen.

Búcsúbuli helyett fogták és kivezették

A vádak közöttt több példa is szerepel arra, miként részesültek külön bánásmódban a Blue Origin különböző nemű munkavállalói: az egyik ilyen vádban azt fogalmazták meg, hogy míg az egyik férfi alkalmazottat kirúgása után búcsúbulival lepték meg, addig egy felsőbb beosztású női munkatársukat azonnal kitessékelték az épületből.

jeff-bezos-blue-origin
Fotó: Blue Origin / Twitter

Mindemellett az írás amiatt is aggodalmát fejezi ki, miszerint a cég programjainak különböző vezetői „100 százalékban férfi”, és úgy általában a „mindenki” jövőjéért ténykedő munkaerő is nagy részben fehér férfi. Felbukkan a vádak között a Blue Origin konkrét fenntarthatósági terveinek hiánya is, ami például a karbonsemlegesség elérését vagy az ökológiai lábnyom csökkentését illeti.

Listázott bajkeverők

A fentieken túl Bob Smith vezérigazgató neve is felmerült, akit azzal hibáztatnak:

az egyik Blue Origin-csoportot kifejezetten arra utasította, hogy lehetetlenítse el az alkalmazotti kérdéseket, sőt, a cégen belül állítólag még listát is vezettetett „bajkeverőkről és bujtogatókról”, hogy az azon szereplők divízióvezetői aztán el tudjanak beszélgetni ezekkel a személyekkel.

Természetesen a milliárdosok űrversenye is szóba jött: a szerzők szerint a magas szintű értekezleteken már inkább az vált a gyakran felmerülő kérdéssé, hogy Elon Musk vagy Richard Branson mikor fog repülni, a versengés pedig a biztonsági aggályok áttárgyalásának rovására ment, hiszen az csak lassította volna őket a folyamatokban.

Bezosék reakciója

A nyílt levélre a Blue Origin is reagált: megemlítik, hogy Abramst, a nevét felvállaló szerzőt két éve menesztették, méghozzá többszöri figyelmeztetést követően, melyek szövetségi exportellenőrzési szabályokra vonatkoztak. Ami a vállalatot illeti, kijelentették:

a megkülönböztetés és zaklatás semmilyen formáját nem tolerálják, alkalmazottaiknak éjjel-nappal működő forródrótot is biztosítanak, ahol név nélkül is kommunikálhatnak, maga a Blue Origin pedig haladéktalanul meg fog vizsgálni minden újonnan beérkezett vádat.

Kép: Twitter // Blue Origin