Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bryan Angelo // Unsplash

Újabb döntést hozott az arcfelismerő algoritmusáról az Amazon

Az Amazon meghosszabbítja az amerikai rendvédelmi szervek, különös tekintettel a rendőrségre vonatkozó Rekognition nevű arcfelismerő algoritmusának tilalmát.

A cég 2020 júniusában vezette be az egyéves moratóriumot a Rekognitoin néven ismert technológiára, miután George Floyd rendőri túlkapás okozta halála miatt tüntetések söpörtek végig Amerikában.

A döntésben nagy szerepe volt a jogvédők felháborodásának is. Szerintük az Amazon technológiájával a rendőrség sokszor visszaélt,

a technológiát a fekete közösségek felmérésére és megcélozására használták.

A vállalat akkor diplomatikusan nem nevezett meg konkrét okokat a tiltás indoklására. Nyilatkozatukban azt mondták, hogy remélik, a moratórium időt ad a törvényhozásnak arra, hogy olyan szabályokat vezessenek be, amik kereteket állítanak fel a technológia felhasználásával kapcsolatban.

Egy évig nem használhatják rendőrök az Amazon arcfelismerő technológiáját

Még nincs kőbe vésve a döntés

Míg több tucat amerikai város betiltotta a rendőrség által alkalmazott arcfelismerési technológiát, szövetségi szinten azóta sem vezettek be szabályozást – írja az amerikai Forbes.

Az Amazon döntésének hírét a moratórium meghosszabbításáról először a Reuters hozta le kedden. A cég követi a Microsoft politikáját, ami tavaly, hozzájuk hasonlóan, határozatlan ideig betiltotta arcfelismerési technológiájának használatát.

Az amerikai Forbes előző héten számolt be arról, hogy

állampolgári jogi csoportok kérvényezték az Amazonnál, hogy a cég tartósan tiltsa be a technológia rendőrség általi használatát.

Indokuk hasonló maradt, szerintük a bűnüldöző szervek visszaélnek a technológiával, és a fekete közösségek felmérésére és megcélozására használják azt.

A döntésről a részvényesek a május 26-án tartott éves közgyűlésen szavaznak majd. Arról kell dönteniük, hogy figyelembe véve a harmadik fél általi ellenőrzés veszélyeit, továbbra is fenntartsák a tiltás. Az Amazon a meghosszabbítás fenntartására buzdítja a részvényeseit.

Íme, az örökség, amelyet Jeff Bezos az Amazonra hagyott

Kiemelt kép: Bryan Angelo // Unsplash

Oszd meg!