Védettségi igazolvány Forrás: Bp Főv. Kormányhivatala
Üzlet

Nagyon jól járt a Nyomda a védettségi igazolványokkal

Forbes
2021. augusztus 20. 2 perc olvasás

Komoly bevételi rekordot ért el a korábbi állami nyomda a védettségi igazolványokon és azon, hogy sok honfitársunk most újíttatta meg személyi okmányait.

Rekordbevételt ért el az ANY Biztonsági Nyomda (korábban: Állami Nyomda) az idei második negyedévben, meghaladta a 12 milliárd forintot. Az eddigi rekorder az idei első negyedév volt, mindössze 9,6 milliárdos árbevétellel.

A rekordbevételben nagyon komoly szerepet játszanak a védettségi igazolványok, illetve, hogy sok honfitársunk ebben a negyedévben újíttatta meg az okmányait.

Az üzletágak közül egyértelműen a kártyagyártás mutatott komoly növekedést a vállalat által kiadott gyorsjelentés szerint.

Éves alapon minden üzletág bevétele növekedett, de pont a tavalyi második negyedév volt, amikor a járvány miatt szinte teljesen leállt az ország.

Ugyanez tükröződik az eredménysoron is, 1,7 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta a cég a negyedévet, először végzett egymilliárd fölött. A profitmarzs is kilőtt, majdnem 14 százalékos lett, míg az elmúlt negyedévek többségében 2 és 5 százalék közt alakult ez a mutató.

Az egész első félév árbevétele 22,4 milliárdos lett, 73 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában, de annak a félévnek a felét elvitte a járvány. Az export 7,9 milliárd forintot hozott, amely 40 százalékkal van a tavalyi fölött, az exportarány 35 százalékos lett. A konszolidált EBITDA 4 milliárdos lett, 2,7 milliárddal több, mint a járványsújtotta bázisidőszakban.

A gyorsjelentés még nem tartalmazza azt, hogy az ANY eladta bolgár leánya, a Direct Services 50 százalékos üzletrészét.

Nem szabad meglepődni azon, amikor éves bázison horrorszámok látnak napvilágot akár a makroadatok, akár a vállalati gyorsjelentések közt. Pont a tavalyi második negyedév volt, amikor a járvány szinte letartolta az országot, az üzleti élet, az ipar, a fogyasztás és a turizmus is satufékezett. Épp a héten tették közzé a negyedéves GDP-adatokat, brutális,17,7 százalékos növekedést mutattak. Ám ennek hátterében is az áll, hogy egy évvel ezelőtt szinte teljesen leállt az ország.

Borítókép: Budapest Főváros Kormányhivatala // Facebook