Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

wikimedia_Foundations World Economic Forum

100 milliárd jüant költ az Alibaba a „kínai közös jólétért”

Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnökének kampányát támogatja az Alibaba a 100 milliárd jüanos adománnyal (kb. 15,5 milliárd dollár). Az összeget 4 év alatt költik el – írja a CNN Business.

2025-ig költ 100 milliárd jüant (forintban még leírni is sok – közel 4 600 milliárd forintot) az Alibaba a technológiai innovációra, gazdasági fejlődésre, „magas minőségű” foglalkoztatás létrejöttére, a kiszolgáltatott közösségek támogatására és egy speciális fejlesztési alap létrehozására, jelentette be a vállalat szeptember 3-án.

Az Alibaba tervei között egyéb, specifikusabb célok is meghatározásra kerültek,

mint például a technológiai befektetések növelése az ország fejletlenebb régióiban, vagy a kisvállalkozások fejlesztésének támogatása. A 100 milliárd jüanos kampányra egy külön bizottságot is létrehoztak Jólétfejlesztési Munkabizottság névvel, elnöke az Alibaba-ügyvezető Daniel Zhang lesz.

„Az Alibaba egyértelmű kedvezményezettje az elmúlt 22 év Kínájában tapasztalt erős társadalmi és gazdasági fejlődésnek. Meggyőződésünk, hogy ha a társadalom jól jár, és a gazdaság is jól megy, akkor az az Alibabának is előnyös lesz.

Alig várjuk, hogy magas színvonalú fejlesztéssel támogassuk a közös jólét megvalósítását” – mondta Zhang a vállalat közleményében.

A támogatás mögött komoly politikai nyomás bújhat meg, az utóbbi hónapokban Kína nekiugrott a tech szektorának. Nem véletlen, bedőlhet a kínai modell, a gazdaságot és a középosztályt megerősítő lépések agresszív mivolta a belső fogyasztást akarja felpörgetni, mielőtt még túl késő lenne.

Nem örülnek a befektetők a politikai nyomásnak

A bejelentésre csökkent az Alibaba részvényének értéke a New York-i tőzsdén, pénteken Hongkongban 3,5 százalékkal is alulmúlta az előző napi záróárfolyamot. Félnek a befektetők a kínai benyomástól. Nem véletlenül:

az utóbbi időben több nagyvállalatnak fel kellett áldoznia profitjai részét – vagy egészét – a „közös jólét oltárán.”

A kínai e-kereskedelmi cég, a Pinduoduo hasonló együttműködést jelentett be a kormánnyal: 372 millió dollárnak megfelelő jüant ajánlanak fel az agrikulturális fejlesztésekkre, és még talonban van másfél milliárd dollárnyi támogatás.

Alexander Ceferin, az UEFA főtitkára (középen) és Jack Ma (tőle balra), az Alibaba alapítója a BL serleggel, miután bejelentették, hogy az UEFA 8 éves szerződést kötött az Alipay-jel.
Itt még nem erőltetett Jack Ma, az Alibaba alapítójának mosolya. A BL-serleggel pózoló vezér azóta oda-vissza megjárta a kínai bürökratikus pokol bugyrait, miután negatívan nyilatkozott arról, hogy a berendezkedés gátat szab a pénzügyi innovációnak.

A Tencent hasonlóan cselekedett, az Alibaba-támogatás felét, azaz 7,7 milliárd dollárnak megfelelő jüant adtak oda Pekingnek a szegények bevételeinek növeléséért, valamint oktatásfejlesztéésért.

Hszi Csin-ping a privátszférától való pénzszipolyozással a Mao Ce-tung retorikáját folytatja: a „közös jólét” moniker alatt futott a vidéki elit felszámolása a múlt évszázadban. A javak újraelosztását, a szegénység eltörlését az elnök az ország

leggazdagabb embereinek és vállalatainak drákói szigorával akarja megoldani.

Korábban az Alibabának például monopolista vádak miatt kellett közel három milliárd dollárt fizetnie, és azóta is a szigorodó szabályozói környezetnek kénytelen megfelelni – ez is lehet a tárgya a mostani hatalmas támogatásnak.

Kiemelt kép: Jack Ma

Oszd meg!