Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Gigi // Unsplash

Szorul a hurok a kínai tech-szektor körül, Peking tovább szigorít

Szigorítanak a helyi tech-cégekre vonatkozó versenyjogi szabályokon, ami érezhetően nem tetszik a befektetőknek.

Tovább szorongatja Peking a helyi tech-szektort. A kormányzat új versenyjogi törvénytervezetet tett közzé, ami nagyobb szigorral csapna le a versenyellenesnek minősített tevékenységekre, illetve a felhasználói és cégadatokkal való visszaélésre – írja a Reuters.

Bár egy versenyjogi tisztítási folyamat akár új lendületet is adhatna a piacnak, a befektetőknek érezhetően nem tetszenek a fejlemények. A helyi tech-óriások árfolyama ugyanis esett a hongkongi tőzsdén:

  • A Bilibili videomegosztó 7,6 százalékkal,
  • A Tencent internet-technológiai óriás 4,1 százalékot,
  • az Alibaba online vásárlási tér 4,7 százalékot,
  • valamint az ételkiszállító Meituan árfolyamai is 3,5 százalékot esett.
Az Alibaba sem viselte jól, hogy igazságosabb versenyre kényszerülhet. Fotó: Thomas Lombard / Wikimedia

Mik az új szabályok?

A tech-cégeknek a jövőben nem szabad az algoritmusokat vagy a begyűjtött és tárolt adatokat a fogyasztók irányítására, a felhasználók döntéseinek befolyásolására használni.

A cégek nem rögzíthetik és gyűjthetik más vállalkozások adatait. Megtiltják a megtévesztő reklámok vagy információk terjesztését, a riválisok hírnevét csorbító tevékenységeket, például tilos lesz irányítottan rossz értékeléseket adni a riválisokra a különböző online felületeken. A felhasználókat és vásárlókat elcsábító pénzbeli ösztönzőket is korlátozzák.

A társaságok és más piaci szereplők szeptember 15-ig véleményt fűzhetnek a kormányzati javaslathoz. Fontos kiegészítés, hogy ellenőrzés alá fog esni minden ilyan vállalkozás, ami tevékenységével vagy a forgalmazott termékekkel bármilyen módon befolyásolhatja a nemzetbiztonságot, illetve a létfontosságú információs infrastruktúrát.

Miért csinálják?

Peking pár hónapja kezdte el vegzálni a helyi technológiai óriásokat azután, hogy évekig egyfajta „laissez faire” politikát folytatott. Az Alibabával és annak alapítójával, Jack Mával statuáltak példát, Kína korábbi leggazdagabb embere el is tűnt három hónapra. Az Alibaba leányvállalata, az Ant Group tőzsdei bevezetését (IPO) blokkolták, majd az Alibabát 2,8 milliárd dollárra büntették.

Börtön, halál, örök rejtély – hova tűntek eddig a kínai milliárdosok? Mire számíthat Jack Ma?

Utána elkezdte szorongatni a teljes szektort. A kormányzat valószínűleg felismerte, hogyha nem tereli szigorú keretek közé az ágazatot, túl naggyá, önállóvá és kontrollálhatatlanná válhat. Épp ezért nem tetszik a jelenség a befektetőknek: elvileg ugyan a verseny jót tehet a helyi ágazatnak, de a nagyvállaltok veszthetnek piaci fölényükből, ezen keresztül pedig a jövedelmezőségükből.

Oszd meg!