Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Alacsony az átoltottság, a horvátok a turisztikai szezon augusztusi befejezésétől tartanak

Némileg nőtt a regisztrált horvátországi koronavírus-fertőzöttek száma tíz hét folyamatos csökkenés után – de nem elsősorban ez, hanem az alacsony átoltottság aggasztja a hatóságokat. A horvátok attól tartanak, a járvány egy esetleges újabb hulláma betehet a turisztikai szezonnak.

Kis mértékben nőtt az utóbbi egy hétben a regisztrált koronavírusos esetek száma Horvátországban (ez legfeljebb 136 új fertőzöttet jelentett, ami jóval elmarad a tavaszi 2-3 ezres számoktól), az alacsony átoltottság azonban aggasztja a hatóságokat – írja a Turizmus.com

A horvátok mindössze 35 százaléka kapta meg valamelyik vakcina első dózisát, ami nem elég ahhoz, hogy nyugodtak lehessenek és visszatérhessenek a régi, normális élethez. Az országban attól tartanak, hogy a járvány esetleges újabb hullámával már augusztus 15-én véget érhet a turisztikai szezon.

Ráadásul az idegenforgalom szempontjából nyáron fontos tengerparti területeken alacsonyabb az átoltottság mértéke. Zágrábban ez még eléri a 46 százalékot és Isztriában is a 40-et, de a dalmát megyékben már sokkal kisebb arányban kaptak legalább egy oltást az emberek.

Járványügyi szakemberek szerint – ha tovább nő az újonnan fertőzöttek száma – Horvátország hamarosan lekerülhet az úgynevezett zöld jelzésű országok listájáról, és más országok, ahonnét a turisták érkeznek, szigorításokat vezethetnek be a tengerparti országgal szemben. Ez nagyon érzékenyen érintené a GDP-je 20 százalékát a turizmusból termelő országnak.

Horvátország egyébként nemrégiben némileg szigorított a beutazási szabályain, ezek Magyarországot is érintik és július 15-ig tervezik azokat fenntartani.

Borítókép: Bolban fürdőző turisták Fotó: Alex Proimos / Wikimedia

Oszd meg!