Üzlet

Ha mindent körbejártál, gyerekjáték dönteni

Laza Bálint
2016. október 14. 3 perc olvasás

Lakatos Péter, a Videoton tulajdonosa, az egyik leggazdagabb magyar csütörtökön a Forbes Flow vendége volt. Széles Gáborhoz fűződő viszonyáról is kérdeztük.

A Forbes Flow “Legek színpadjáról” nem hiányozhattak a leggazdagabbak sem: ismert nevek és nagyjából ismert sztorik ezek, az év nagy üzletei, erős magyar márkák alapítói és felvirágoztatói – ráadásul minden évben listát közlünk róluk. De mindig van néhány apró, vagy akár nagyobb, még nem ismert sztori, amik a kötetlenebb beszélgetéseken kerülnek először szélesebb nyilvánosság elé.

A szekció első vendége Lakatos Péter, a Videoton tulajdonosa volt. A kérdések között hamar előkerült Széles Gábor, az EchoTV és a Magyar Hírlap tulajdonosa, akivel tulajdonostársak a Videotonban, a szekció trollja (valaki, aki feltehetett kérdéseket, amik megjelentek a beszélgetők mögötti kivetítőn, ezzel meg-megszakítva a beszélgetést), Szily László, a 444 újságírója volt, aki keményen bekezdett azzal, hogy a Videoton jobb üzlet, vagy az energiacella? Lakatos erről azt mondta, a tulajdonostársak magánügyeiről nem fog a nyilvánosság előtt beszélni (ahogy a Shell igazgatótanácsának tagjai sem nyilatkoznak egymás magánéletéről). Viszont büszke arra, amit felépítettek a Videotonnal, példamutató a magyar gazdaságban, hogy tulajdonostársak együtt visznek céget több mint húsz éve.

dph_1991

Fotó: Fekete Csaba

Sikereiket többek között arra vezeti vissza, hogy a nagy súlyú döntésekben konszenzusra jutnak. „A vita arról szól, hogy sikerült-e megértenünk, hogy miről döntünk” – mondta. Szerinte, mire döntési helyzet van, addigra tisztának kell lennie, mi jó döntés. Ha az összes alternatívát átvizsgálja valaki egy döntés előtt, akkor ennek a vége szerinte az, hogy szinte triviális lesz maga a döntés.

Lakatos a Videoton Holdingban 26%-kal rendelkezik, de övé a BravoGroup egy része, az Átrium Színház, és nem mellesleg a Flow-nak helyt adó Akvárium Klubban is van 60%-os tulajdonrésze. Nem akart válaszolni arra, melyik cége áll legközelebb a szívéhez: „Miért csinálnék valamit, ha nem szeretném? Ez egy műkérdés. Én ilyen szempontból autista vagyok. Vannak feladatok, sok fajta van, ha valamelyikben az ember egyszer megcsömörlik, akkor elkezdi a másikat”.

Arról, hogy a politika beleszólt-e a cégeik működésébe, Lakatos azt mondta, hogy „hála jó istennek, ez a dolog soha nem merült fel”, mivel a cégek nagyrészt nemzetközi piacon mozognak, vagy olyanon, ahol az állam nem megrendelő.