Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A világ leggazdagabb embere belépett a gyógyszerpiacra is

Jeff Bezos és az Amazon újabb területre lép be egy egymilliárd dolláros felvásárlással. 

A világ jelenleg leggazdagabb emberének cége beszáll a gyógyszeriparba is – a Jeff Bezos által alapított online kereskedelmi óriás, az Amazon ugyanis felvásárolta az online gyógyszertárat, a Pill Pack-et. A CB Insights szerint 1 milliárd dolláros felvásárlás lehetett az üzlet, hiszen pár hónapja ennél valamivel kevesebbet ajánlott érte Amerika legnagyobb magánfoglalkoztatója, a Walmart kiskereskedelmi lánc.

A Pill Pack lényege, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereket napi adagokban előrecsomagolva szállítja ügyfeleinek. A 2013-ban indított startupban eddig 118 millió dollárnyi befektetés volt, vagyis igencsak jól jártak az invesztorok az Amazon-üzlettel.

 

A gyógyszeripar új terület az Amazonnak, de az egészségügy nem. A Grail nevű startupba 2017 elején szálltak be, a cég célja olyan vérteszt kifejlesztése, aminek segítségével a rák még korai stádiumban diagnosztizálható.

Jeff Bezos vagyona a felvásárlás bejelentése után 3,2 milliárddal nőtt, köszönhetően a hírre megugró Amazon-árfolyamnak. Így már 140,2 milliárd dollár a vagyona. Bezos az első, aki átlépte a 100 milliárd dolláros határt a Forbes áprilisban kiadott összesítése szerint, és azóta csak tovább nőtt a vagyona:

a mostani, 140,2 milliárd dollár abszolút rekord a Forbes-lista történetében.

Közben a nagy gyógyszertárláncok papírjainak ára a hírre esni kezdett (Walgreens, CVS).

Az Amazon már rég nem csak egy online kereskedőcég, és egyre többször akad össze hagyományos,  “offline” cégekkel. Története legnagyobb felvásárlása, a Whole Foods Market megszerzése után belépett a Walmart piacára azzal, hogy immár az Amazonnak is van fizikai árushelye. Sőt, az Amazon teljesen automatizált boltjával, az amazon Góval egyre inkább kezd elmosódni az éles határ az online és a valós kiskereskedelem között.

Vigyázat, kapitalizmus: az Amazon durva akciókkal sokkolja a versenytársait

A Pill Pack megszerzése megint csak a startupra szintén pályázó Walmartnak fájhat leginkább. Az Amazon mindent lát arról, hogyan vásárolunk online, azzal, hogy az élet egyre több területén van jelen, egyre többet tud arról is, hogyan vásárolunk akkor, mikor nem a képernyő előtt ülünk.

Minden tud majd rólunk az Amazon, brutális, amire képesek lesznek

 

Oszd meg!