Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A társas ház lenyomta a családit, van, aki kifejezetten tanyát venne

Az ingatlanok 98,6 százalékát magyarok veszik, a maradék külföldi között a szerbek vannak a legtöbben. A társasházak lenyomták a családit, néhányan kifejezetten tanyát keresnek. Száz millió feletti ingatlanokat csak Pest megyében és Budapesten keresnek.

Az elmúlt hat hónapban az Otthon Centrumnál érdeklődő ügyfelek több mint fele (51 százalék) társasházi lakást kerestek, családi házat 40 százalék venne. Házrészt, iker és sorházi lakást csupán 8,9 százalék keresett. A tavaly szeptemberi felméréshez képest a családi házak iránti érdeklődés 6 százalékkal csökkent, míg a társasházi lakások iránt ugyanennyivel nőtt – áll az Otthon Centrum közleményében. A családi házat keresők közel egy százaléka kifejezetten tanyát szeretett volna vásárolni. Hagyományos vályog, illetve vegyes falazatú ingatlanok iránt az ingatlankeresők 5,5 százaléka érdeklődött, ami meglepő módon közel két és félszerese a könnyűszerkezetes épületek iránt érdeklődők arányának. Az arányok megegyeznek a tavaly a szeptemberi felmérésünk eredményeivel.

A legtöbben Budapesten kerestek ingatlant (41 százalék), a második legkeresettebb Pest megye volt (18,9 százalék). A megyék közül Komárom-Esztergom (6,3 százalék) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét is (4,9 vezet), viszont nagyon alacsony (egy százalék alatti) volt az érdeklődés Békés, Heves, Nógrád megye ingatlanai iránt. Amíg Komárom-Esztergom megyében a keresett ingatlanok aránya 1,5 százalékkal nőtt, a fővárosban változatlan maradt, addig Pest megyében 4 százalékkal tovább csökkent a keresési arány, a többi megyében pedig alacsony érdeklődés mellett az eredmények néhány tizeddel változtak csak tavaly szeptemberi eredményekhez képest.

Az Otthon Centrum ügyfeleinek átlagos életkora 44,2 év volt. Amíg a budapesti lakosok 45 éves korukban vásároltak, addig a Közép-Magyarország régión kívül 43,9 év volt az átlagéletkor, utóbbi érték másfél évvel több, mint a félévvel korábbi adat. Az európai (de nem magyar) állampolgárok átlagos életkora 43,7 év. A lakást bérlők átlagos életkora pedig 46 év. Amíg a budapestiek életkora 48,5 év, ami a tavalyi értéknél másfél évvel magasabb, addig a régión kívüliek átlag életkora 44,9 év volt. Az külföldi lakást bérlők átlagos életkora 50,3 év. A lakást bérlők és vevők közötti életkor különbség eltűnt; mindkét esetben 45 év körül mozog.

30 millió a határ

A kis értékű ingatlanok (1 millió Ft alatti vételár) iránt nem volt kimutatható érdeklődés. 1-5 millió Ft között volt a keresések 3,8 százaléka, ezen belül minden ötödik érdeklődő Borsod-Abaúj-Zemplén megyében keresett, de jelentős volt a Pest, illetve Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya megyei ingatlanok iránti érdeklődők aránya is. 5 és 10 millió között is Borsod-Abaúj-Zemplén megye volt a sláger 17,8 százalékkal, de ettől mindössze 1% százalékkal maradt el Komárom-Esztergom megye, míg Pest megye lett a harmadik 12,3 százalékkal. Az őszi közleményünkhöz képest említést érdemlő, hogy 5-10 millió közötti kategóriában a Pest megyei ingatlanok iránt 10%-kal csökkent az érdeklődés.

10 és 15 millió Ft között (az összes keresés 17,9 százaléka) viszont már Budapest volt a keresők célpontja: a keresések közel 20,5 százaléka, ami azonban 10 százalékkal kevesebb, mint ősszel. A Pest megyei ingatlanok iránt viszont ebben az árkategóriában jelentősen nőtt az érdeklődés és elérte a 17 százalékot. 15 és 20 millió között legkevésbé Nógrád, Békés megyében kerestek ingatlant, míg Budapest és Pest megye volt a két meghatározó (43 százalék és 20 százalék). 100 millió feletti ingatlan iránt gyakorlatilag csak Közép-Magyarországi régióban volt igény.

A keresők legnagyobb arányban a két és három szobás ingatlan után érdeklődtek 30,8-29,2 százalékban, ezt követte a négyszobás (16,5 százalék) ingatlanok iránti érdeklődők aránya. Viszonylag magas, 13,3 százalékos arányban kerestek ennél nagyobb ingatlant (például olyan társasházat, amely egyben megvásárolható, villát, illetve kastélyt), míg az egy szobás lakások iránt a keresők csak 10,2 százaléka érdeklődött. Tavaly szeptemberi felmérésünkhöz képest fél százalékkal nőtt az egy szobás lakások iránti érdeklődés a négyszobás lakások rovására.

Az ingatlanvásárlók 98,6 százaléka magyar állampolgár volt. A többi vásárló döntően európai állampolgár, negyede szerb vagy orosz. Nyugat-Európából a németek voltak a legaktívabbak , a tavalyi legaktívabb angolokkal szemben. Európai állampolgárokon túl mindössze néhány iráni, török és izraeli vásárolt lakást az Otthon Centrumnál.

Rekord

A a Duna House becslése szerint 2018 első negyedévében több mint 37 ezer tranzakció történt a hazai lakóingatlan-piacon. A negyedéves számok a 2008-as válság óta a legerősebb évkezdésnek bizonyulnak. A cég idén 160-180 ezres éves ingatlanpiaci tranzakciószámot vár. Az éves szezonalitást tekintve március számít az egyik legerősebb hónapnak. Ugyan a 2018 márciusi becslés megközelítőleg 3 százalékkal elmaradt az előző két év márciusának értékétől, összességében 1- és 5 százalékkal több adás-vétel történt ebben a negyedévben, mint 2016- és 2017-ben.

Oszd meg!