Üzlet

A tanulás ellenállóbbá tesz – 3 tipp új készségek elsajátításához

Forbes
2020. szeptember 07. 3 perc olvasás

A valami új megértésére irányuló törekvés kulcsfontosságú tényező a lelki ellenállóképesség kiépítéséhez; ez pedig szükséges ahhoz, hogy a változásokat és a kudarcokat is jól tudjuk kezelni.

A The New York Times cikke szerint változás hatékony kezelése segít abban, hogy önmagunkon is változtathassunk. Ehhez azonban a rezilienciánkra is szükség van, amit az állandó tanulással tudunk fejleszteni.

Ha új sportba, vagy más hobbiba kezdesz, azt valószínűleg nem fogod közvetlenül használni a szakmai életedben, de mégis segíthet az előrehaladásban. Az új készségek tanulásakor fejlődik a koncentrációs képességünk, ami a munkában is jól fog jönni.

Ellenállóbbá tesz bennünket például, ha egy előttünk álló kihívás felismerésekor a bezárkózás helyett inkább a problémamegoldásra fókuszálunk. Amikor új dolgokat tanulunk, állandóan apró kihívásokkal küzdünk meg. Ezek a tapasztalatok azt erősítik, hogy a kudarcok ellenére is rugalmasak legyünk egy bizonytalan világban, ahol nem tudjuk, mi vár ránk a következő sarkon.

Azok, akik rutinszerűen és tudatosan tanulnak új dolgokat, egyre magabiztosabbá válnak abban, hogy képesek lesznek megoldásokkal előállni, ha bekövetkezik egy krízis, és minden alkalommal, amikor új akadályba ütköznek, egyre kevesebb időt fognak kétségbeeséssel tölteni, mielőtt cselekedni kezdenének.

Számtalan lehetőség közül választhatsz, ha fejlődésről van szó. Ez lehet ingyenes online óra, új könyvek olvasása, dokumentumfilmek vagy sport is.

Ahhoz, hogy be tudd vezetni az életedbe a folyamatos tanulást, segíthet, ha:

1) Tudod, hogy a tanulás elszántságot igényel

Kezdőként, az új készség elsajátításának első fázisában valószínűleg még nem lesz annyi sikerélményed, de fontos emlékeztetni magad, hogy ez is a folyamat része!

2) Kíváncsi maradsz

Nem kell, hogy minden felkeltse a kíváncsiságodat, de találd meg, hogy mi az a néhány dolog, ami valóban érdekel! Ha ezekre koncentrálsz, az segíteni fog a tanulás iránti elkötelezettség kialakításában.

3) Testreszabod a tanulást

Ne felejtsd el, hogy mindenki más módon tanul! Próbálj ki több lehetőséget, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb fejlesztő tevékenységet! Például van, aki könyvekből, mások videókból, podcastekből tudják legjobban befogadni az információt. Vannak, akik pedig jobban szeretnek szakértőkkel beszélgetni, és így érzik a fejlődést a leghatékonyabbnak.