Nettó 8 óra, és menj haza játszani!

Csanády István szembe megy az árral. Van egy 30 fős startupja, amely most kapott 2 milliárd forint befektetést, nem is akárhonnan, hanem a Revolut és a Spotify egykori befektetőitől. Alkalmazásuk, […]

Bővebben

Fotó: Connor Limbocker // Unsplash

A támogatás emelése még több Bruce Willist hozhat Magyarországra

Egymásnak adják a kilincset az amerikai filmipar nagyágyúi Magyarországon. Hazánk a második legnépszerűbb európai filmes célpont Nagy-Britannia után, a közvetett filmipari támogatás emelésével pedig még több hollywoodi produkciót bevonzhat az ország.

A nálunk forgatott produkciók eddig a magyarországi gyártási költségek 25 százalékát igényelhették vissza az említett támogatás formájában. Egy Semjén Zsolt által beadott törvényjavaslat ezt most

30 százalékra emelné azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a hazai filmipar ne csak megtartsa, de emelje is a versenyképességét.

Nem ez lenne az első módosítás: 2014-ben, miután az Európai Bizottság (EB) is rábólintott, volt már egy 20 százalékról 25 százalékra való emelés.

A Magyar Nemzeti Filmalap álláspontja szerint a közvetett támogatás jelentős mértékben hozzájárul nemcsak a magyar filmipar fejlődéséhez, hanem

a GDP növekedéséhez, új munkahelyek létrejöttéhez és a kereslet növekedéséhez.

A filmes támogatási rendszer az egyetlen támogatási forma ma Magyarországon, amely működése révén kimutathatóan és már rövid távon profitot termel.

Az emelést az Európai Bizottság 2024. december 31-ig jóváhagyta, már csak az Országgyűlésnek kell elfogadnia a törvényjavaslatot.

A Varieté összeszedte, hogy melyek voltak az elmúlt évek legnagyobb, hazánkban forgatott filmes durranásai és kik fordultak meg hazánkban. A teljesség igénye nélkül magyar földön játszott és ezzel hozzájárult a GDP növekedéshez:  Will Smith, Jennifer Lawrence, Charlize Theron, Antonio Banderas, Keira Knightley.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nyilvántartása szerint a Filmalap a legjobban a Szárnyas fejvadásszal járt: a Ryan Gosling főszereplésével készült film 28,5 milliárd forintot hozott a konyhára.

Fotó: Connor Limbocker // Unsplash

 

"A felnőtt horgászok többsége totál analfabéta. Egy átlaghorgász nagyjából 3 ezreléket tud a horgászatról, én talán 3 százalékot."

Bodrogai Ferenc, a Forest Papír alapítója