Üzlet

A szlovákok Demján Sándora most a berlini ingatlanpiacból harapna ki magának egy szeletet

Zsiborás Gergő
2017. szeptember 27. 3 perc olvasás
Amikor öt éve Londonban ment, nem vették komolyan. A Brexit utáni legnagyobb ingatlanbizniszt hozta össze a rejtélyes szlovák milliárdos. Most Berlint akarja. 

A közép-kelet-európai és a londoni ingatlanpiaci működés után a német fővárosban, Berlinben is megnyitotta első irodáját a HB Reavis. A nemzetközi ingatlanfejlesztő csoport 1993-as fennállása óta több mint 1 millió négyzetméternyi kereskedelmi területet hozott létre Európa-szerte.

Ivan Chrenko titokzatos milliárdos és fura fazon – ő a HB Reavis csoport vezetője és főtulajdonosa. Ingatlanfejlesztői karrierjének egy kültelki pláza felhúzása adott lendületet, a pozsonyi Aupark azóta jó pénzért új tulajdonoshoz került – ezért is mondtuk róla korábban, ő a szlovákok Demján Sándora (az Aupark hasonlóa nagy dobás volt a maga idejében, mint a Demjánék által felhúzott budapesti Pólus Center).

A HB Reavis hozta össze a Brexit utáni legnagyobb ingatlanügyletet Londonban, erős nemzetközi terjeszkedésben vannak. Ivan Chrenko ennek (is) köszönhetően került fel a Forbes nemzetközi milliárdos listájára, hiszen vagyona a londoni üzletek után meghaladta az 1 milliárd dollárt.

Ivan Chrenko - májusban a magazinban rtunk róla hosszú cikket.

Ivan Chrenko – májusban a magazinban írtunk róla hosszú cikket.

A német piacra való belépés a vállalat terjeszkedésének következő logikus lépése, tekintve az ország stabil makrogazdasági helyzetét, a német városok népességdinamikáját, a munka szerkezetének változását és következésképpen az irodai munkahelyek iránti igények növekedését. Az új berlini csapat elsősorban az irodai felhasználókra és az innovatív munkahelyi megoldások fejlesztésére összpontosít majd.

Nagy munkában vannak Budapesten is

A HB Reavis 2007-ben kezdte meg működését Magyarországon. A cég az idei évben indította mérföldkőnek számító új projektje, a több ütemben megvalósuló Agora Budapest építési munkálatait, amely több fázisban összesen 136 000 m2 bérbe adható modern irodát és kiskereskedelmi területet kínál majd. Szeptemberben egyedülálló módon egy saját építési területből elkülönített zöld közparkot adtak át a nagyközönség részére az Árpád hídnál, amely előfutára az Agora Budapest projektben megvalósításra kerülő zöld felületeknek és közösségi tereknek. A vállalat első budapesti irodaépülete, a Váci Corner Offices 2015-ben a bérlők szavazatai alapján Az Év Irodaháza lett.

Borítókép: A HB Reavis pozsonyi nagyprojektje, az új buszpályaudvar és a vele egybeépülő pláza és szórakoztatócentrum.