Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

A Szikla, Chris Hemsworth, Robert Downey Jr. – ők a világ legjobban fizetett filmsztárjai 2019-ben

Jóllehet Harrison Ford és Tom Cruise csillaga többé-kevésbé leáldozott, Hollywoodnak megvannak, sőt, mindig is megvoltak azok a brandjei, akikre viszonylag kis kockázattal fogadhattunk. Ők azok a színészek, akikkel történhet bármi, a közönség tódulni fog a mozikba.

Dwayne “The Rock” Johnson vezeti azt a top 10-es listát, amelyet az amerikai Forbes állított össze a legjobban kereső színészekről. A Szikla művésznéven ismert testépítő, pankrátor és színész 89,4 millió dollárt lapátolt össze egy év alatt, egészen pontosan 2018. június 1. és 2019. június 1. között, míg a tizedik helyezett Will Smith is 35 millió dollár bevétellel büszkélkedhet.

„Először is, kell a közönség. Mit akar a közönség és milyen forgatókönyvet tudunk írni, amitől boldogan térnek majd haza?” – nyilatkozta Johnson még tavaly a Forbesnak arról, hogy szerinte mi a siker titka.

A közönség pedig láthatóan boldog.

A közelgő Jumanji – A következő szint (Jumanji: The Next Level) című opusz után egyelőre 23,5 millió dollárt zsebelhet be, és szép összegre tehet szert a franchise-mozik jutalékaiból is, akár 15 százalékot például a Jumanji – Vár a dzsungel (Jumanji: Welcome to the Jungle) című alkotás után, amely világszerte 962 millió dollár bevételt termelt a világ mozipénztáraiban.

További 700 ezer dollárt kap epizódonként az HBO saját gyártású sorozata, a Nagypályások (Ballers) után és hétszámjegyű összeg üti a markát a nevével fémjelzett Under Armour márkájú ruhák, cipők és fejhallgatók után.

Jelenleg ő a legjobban kereső sztár, de nem az egyetlen, akinek szépen jövedelmező szerződései vannak. Robert Downey Jr. 20 millió dollárt kap előzetesen a Vasember (Iron Man) szerepéért és 8 százalékot a forgalom után, a Bosszúállók: Végjáték (Avengers: Endgame) című Marvel-film után 55 millió dollár üti a markát.

A világszerte 2,8 milliárd dollárt termelő film egyébként annyira sikeres volt, hogy további színészek helyét is bebetonozta a helyét az idei top 10-es listán:

Chris Hemsworth, Bradley Cooper és Paul Rudd szintén szerepeltek a filmben és Downey-val együtt összesen 284 millió dollárt kerestek a produkción.

Cooper a ritka kivétel, aki jórészt magának köszönheti az idei helyezését. 57 millió dolláros bevételének mindössze 10 százalékát kapta azért, hogy Rocket Racoon hangját kölcsönözte a Bosszúállókban

– persze nem merész állítás, hogy ezért az összegért sokan beszélnénk mosómedvehangon.

A színész bevételeinek hetven százaléka a Csillag születik (A Star Is Born) című zenés filmből származott. Ez a feldolgozás régóta Cooper szívügye volt, amit végül meg is valósított: ő rendezte, volt a producere, társszerzője és a főszereplője is, utóbbi Lady Gagával közösen. Hogy a film létrejöjjön és ki tudják termelni az énekesnő fizetését, minden előzetes fizetéséről lemondott – és a számítása bejött. A mozi viszonylag kevés pénzből, 36 millió dollárból készült – és 345 millió dollárt termelt világszerte, amiből Cooper mintegy 40 milliót vághatott zsebre.

A teljes lista alább. A Forbes becslései a Nielsen, a ComScore, a Box Office Mojo és az IMDB adatain, valamint iparági szereplőkkel készített interjúkon alapszanak. A zárójelekben feltüntetett minden összeg adózás előtti jövedelmet takar, a közvetítők (10 százalék), menedzserek (15 százalék) és jogászok (5 százalék) jutalékai nélkül.

A világ legjobban fizetett színészei 2019-ben

  1. Dwayne Johnson (89,4 millió dollár)
  2. Chris Hemsworth (76,4 millió dollár)
  3. Robert Downey Jr. (66 millió dollár)
  4. Akshay Kumar (65 millió dollár)
  5. Jackie Chan (58 millió dollár)
  6. Bradley Cooper  (57 millió dollár)
  7. Adam Sandler  (57 millió dollár)
  8. Chris Evans (43,5 millió dollár)
  9. Paul Rudd (41 millió dollár)
  10. Will Smith (35 millió dollár)

 

"Különös szervezetem van. Nem emlékszem rá, hogy munka közben valaha is elfáradtam volna, csak a semmittevés merít ki végképp."