Üzlet

A Sziget eladása és a Prezi bevásárlása a két idei csúcsüzlet

Forbes
2017. szeptember 14. 2 perc olvasás

Komótosan növekedve lassan újra eléri az egymilliárd dolláros határt a magyarországi egyesülések és felvásárlások fél éves összértéke.

Folytatódott a vállalati felvásárlások és egyesülések számának és értékének növekedése az idei első fél évben is Magyarországon. Az EY fél évente közzétett összesítése, az M&A Barometer Hungary arról tanúskodik, hogy az ügyletek összértéke majdnem elérte az általuk álomhatárnak becézett egymilliárd dollárt.

A növekedés 2016 első hat hónapjához képest üzletszámban 3, a tranzakciók összértékét tekintve 12 százalékos, ami régiós összevetésben is-is: tranzakciószámban jól áll a magyar piac, értékben viszont néhány nagy deal annyira megdobta a lengyel és a szlovén piacot, hogy a kelet-európai átlagnál kisebb a magyar növekedés.

Az előző évihez hasonlóan a tranzakciók több mint fele belföldi felek között köttetett, 23 olyan esetet találtak, ahol külföldi cég vásárolt meg magyart, míg ellentétes előjelű ügyletből csak 4 volt.

Ezek közül kiemelik a Prezit, amely azt a lett Infogramot vette meg, amelynek táblázat- és grafikonkészítőjét mi is használjuk (a képen Árvai Péter Prezi-CEO). A magyar cég külföldi általi felvásárlásánál a legnagyobb deal a Sziget eladása volt – ennek részleteiről többször is írtunk. Legfrissebb becslésünk szerint 13,2 milliárd forintot érhetett a cég 70%-a.

Szektorszinten egyértelmű változásokat láthattunk: élre tört az ingatlanpiac, az a tavaly beindult tendencia pedig folytatódott, hogy a visszaszorulnak az IT-dealek, miközben nőtt a feldolgozóipar részesedése. Az évek óta nem sokat változik, hogy a vételi oldalon nagyjából kétharmad arányban szakmai befektetők állnak és csak egyharmad a pénzügyi befektetők aránya.

Kicsit távolabbra visszatekintve az látszik, hogy 2010-11-ben fordult elő utoljára, hogy két egymást követő negyedévben milliárd dolláros pörgés volt a magyar M&A-piacon, a visszaesés után az elmúlt éveket lassú, de stabil növekedés jellemezte. Így érkezett el újra a milliárdos küszöbig a piac, a következő időszakban pedig remélhetőleg újra átlépi, aztán tartósan felette is marad.