Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Még annál is többért mehetett el a Sziget, mint amit eddig gondoltunk

Újabb cég került a Sziget új tulajdonosának portfóliójába, és közben kiderült az is, Gerendaiék brutálisan jó évet zártak tavaly. Nehezen képzelhető el ennél jobb kiszállási pont. A Sziget EBITDA-ja eddig az 1 milliárdot sem érte el, tavaly 1,9 milliárddal zártak. 

Januárban robbant a hír, hogy az alapító-tulajdonosok kiszállnak a Szigetből, többségi részüket eladták egy befektetési alapnak. Akkor csak egy gyorsbecslésre vállalkoztunk, ugyanis nem tudhattuk, milyen üzleti évet zárt a cég, ami az árazás alapja volt.

Most már azonban látjuk a számokat – és tátjuk is a szánkat.

Brutálisan jó évet zárt a Sziget 2016-ban, ez kiderül a tavaly évvégén leadott beszámolókból (lásd a grafikont lejjebb!). Így arra is következtethetünk, mennyiért adta el Gerendai Károly és tulajdonostársai a 70%-nyi részesedésüket a társaságból. Az előző évek növekedése alapján januárban 1,1 milliárd forintos EBITDA-t becsültünk a tavalyi évre, ez azonban jóval magasabb lett, kis híján 1,9 milliárd forint. A vállalkozás EBITDA-ja eddig az 1 milliárdot sem érte el, még a legerősebb évükben sem.

Fülöp Zoltán, Lobenwein Norbert, Gerendai Károly és Takács Gábor - 30% és a menedzsmentjogok a kezükben maradt

Kiszállók: Fülöp Zoltán, Lobenwein Norbert, Gerendai Károly és Takács Gábor – 30% és a menedzsmentjogok a kezükben maradt

A januárban bejelentett ügyletet valószínűleg jóval korábban elkezdték letárgyalni, így az előző fesztiválszezonban már tudhatták a Sziget tulajdonosai, hogyha jó évet zárnak, az még jobb árat eredményezhet. Ehhez persze sok minden kellett, a megfelelő üzleti stratégia mellett például az is, hogy ne legyen sok esőnap a kiemelt nyári rendezvényeken. Tavaly rekord látogatottsággal ment le a Balaton Sound, a VOLT és a Sziget is – és ez látszik a mérlegben is. Az egyéb bevételeket is ide számítva a társaság nettó forgalma meghaladta a 13 milliárd forintot.

A 70%-os pakettet korábban 8,5 milliárdra taksáltuk, a tényadat alapján ezt erősen korrigálnunk kell.

Ilyen EBITDA-mutató mellett teljesen reális a 13,2 milliárdos árazás is. Ez hangsúlyozottan a Forbes becslése, a felek ugyanis üzleti titokként kezelik a deal részleteit. Az akkori árfolyamon számolva, becslésünk szerint 45,5 millió dollárról írhattak alá januárban a felek.

Kérdésünkre a Sziget alapítója, Gerendai Károly annyit mondott, továbbra sem nyilatkozhat az árról.

Az általunk megkérdezett vállalatértékelési szakemberek szerint reális a kétszámjegyű EBITDA-szorzó használata a Sziget esetében.

A Sziget tuljadonosai januárban jelentették be, hogy az amerikai Providence Equity Partners globális befektetési alapnak eladják a társaságban meglévő 70%-os részesedésüket, mindemellett a menedzsmentjogokat megtartották. A befektető globális fesztiválportfólió kialakításán dolgozik, ebből a szempontból a Sziget fontos “skalp” volt, hiszen az egyik legnagyobb független – nagyobb szórakoztatóipari konglomerátumhoz nem tartozó – fesztivált sikerült így megvásárolniuk. Ez pedig más fesztiválszervezőket és tulajdonosokat is meggyőzhet arról, hogy érdemes a Providence esetleges ajánlatát elfogadni.

A portfólió kialakítása pedig zajlik, mint Gerendai a Forbes.hu-nak elmondta, egy barcelonai cég, a világ számos pontján sikerrel futó Elrow partysorozat szervezője került a Sziget mellé a cégcsoportba, a többi lehetséges felvásárlásról azonban egyelőre nem nyilatkozhat, folynak a tárgyalások.

Képek: The Orbital Strangers Project

Oszd meg!