Whisky - Eaters Collective // Unsplash
Üzlet

A skót whisky vergődésébe a politikusok is belebukhatnak

Forbes
2021. február 26. 3 perc olvasás

Koronavírus, Brexit, büntetővámok 2020 nem alakult túl jól a skótok nemzeti italának. Az exportból származó éves bevétel történelmi mélypontot ért el. Rengetegen mehetnek tönkre, és a politikai következmények is súlyosak lehetnek.

Több tényező kellett a zuhanáshoz

A történelmi mélyponthoz sok minden kellett, a lényeget az amerikai Forbes foglalta össze.

  • A koronavírus miatt a vendéglátóhelyek bezártak, az utazási korlátozások bevezetése a turizmust gyakorlatilag megsemmisítette.
  • A legnagyobb külföldi felvevőpiac, az Egyesült Államok 2019 októberéről, a kereskedelmi háború közepén, huszonöt százalékos büntetővámmal sújtott sok európai árut, köztük a skót whiskyt is. Donald Trump elnök távozása és Joe Biden érkezése ugyan reménnyel töltötte el a szektor dolgozóit, Bident kevésbé harciasnak vélték, mint elődjét. Csalódniuk kellett.
  • A Brexit sem könnyítette meg az whisky-kereskedők helyzetét. Ugyan az Európai Unióból való kilépés nem hozott új vámokat, az exportőröknek kész rémálom a végtelen mennyiségű papírmunka és határellenőrzés. A bürokrácia nemcsak az idejüket, de a pénzüket is rabolja.

A probléma a skót vidéki szektor teljes összeomlásához vezethet 

A skót termelők több fronton vannak kitéve a bizonytalanságnak, és jó eséllyel csak azok élhetik túl, akik tartalékoltak. Az ország kisebb főzdéit, ahol az igazán egyedi és kedvelt italokat gyártják, a csőd fenyegeti. A tömeges krach pedig egész Skócia vidéki gazdaságát a tönk szélére sodorhatja. 

Whisky - Eaters Collective // Unsplash

Egy iparágnál több forog kockán. Forrás: Unsplash

A turisták csapatokban verődve látogatják a távoli whiskyfőzdéket, megtöltik a helyiek kasszáját, és munkahelyek sokaságát biztosítják. Ráadásul az ellátási lánc sokszereplős, a whisky sok más ágazatot fenntart, legyen szó akár árpatermelőkről, fuvarozókról, vagy magukról a főzőkről.

A főzdék szerint a problémát csak legfelsőbb körök bevonásával lehet megoldani. 

  • Boris Johnsonnak rendeznie kell kereskedelmi nézeteltéréseit Amerikával, valamint intézkednie kell, hogy az áruk Európába való szállítása kevésbe bürokratikus módon történjen.
  • A kormánynak kompenzálnia kell a 2020-as év veszteségeit, csökkentenie kell a belső vámok mértékét is.

Ha a kormány nem cselekszik, a politikai következmények is hatalmasak lehetnek. A whisky Skócia legnagyobb exportcikke, ami hatalmas szerepet tölt be az ország nemzeti kulturális identitásában. És most, amikor a Brexit miatt újra fel-felvetődik a skót függetlenség kérdése, Londonnak is be kell látnia, hogy egy iparág helyzeténél sokkal több forog kockán.

A kép csak illusztráció.