Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A pitypangoknak adta 10 ezer eurós kitüntetését a Continental

A Münsteri Egyetem kitüntette a Continental technológiai vállalatot, azért a projektjéért, amellyel lényegében pitypangból gyártanak autógumikat. A 10 ezer eurós díjat eladományozták, miközben már épül új németországi kutatólaborjuk. Sztorijukat épp most írtuk meg mi is a Forbes Nextben.

A cég közleménye szerint a Continental technológiai vállalat és Dirk Pröfer professzor közösen vehette át a Münsteri Egyetem elismerését a pitypangból készülő abroncsokkal kapcsolatos kutatásért. A Taraxagum-projekt célja, hogy olyan szériaérett gumiabroncsokat hozzanak létre, melyekben a kaucsukfából származó alapanyagot orosz pitypang nedvével helyettesítik (Taraxagum, azaz orosz gumipitypang, Taraxacum kok-saghyz). A díjjal az intézmény elismerte azt a több évet felölelő munkát, amely során a biotechnológiai kutatásból sikerült eljutni a gumiabroncsokig.

„A münsteri biotechnológiai módszer segítségével a tudósok optimalizálni tudják az iparilag hasznosítható pitypang termesztési idejét. Az elismeréssel járó 10 ezer eurós összeget a díjazottak a Münsteri Egyetem botanikus kertjének adományozták, mert onnan származik az első ipari felhasználásra szánt pitypang”

– álltíja közleményben Musztrai Ferenc, a Continental Hungaria marketingvezetője. Terveik szerint még idén megnyílhat Taraxagum kutatólaboratóriuma a Németország északi részén fekvő Anklamban. A 35 millió eurós fejlesztést a német gazdasági minisztérium is támogatja.

A Forbes Nextet, benne a Continental-sztorit még megtalálod az újságárusoknál, és megrendelheted online

A münsteri kutatók előtt álló egyik legfontosabb feladat a DNS-markerek fejlesztése, a magasabb gumitartalom elérése érdekében. A DNS-elemzéssel a szakemberek meg tudják állapítani, hogy egy adott pitypangpalánta rendelkezik-e a kívánt tulajdonsággal, így segítve a kutatókat abban a döntésben, hogy melyik fajtával érdemes foglalkozni.

A pitypang nedvéből kinyert kaucsuk előállításával jelentősen csökkenhet a szállítási költség, ezáltal jóval kisebb lehet a gumiabroncsok előállításának szén-dioxid kibocsátása.

„A Continental tervei szerint a pitypangból készülő gumiabroncsok öt év múlva készen állnak a sorozatgyártásra”

– hangsúlyozta a Continental Hungaria marketingvezetője. A Continentalnak egy kisebb város dolgozik Magyarországon, és magyar fejlesztők (is) tanítják vezetni az önvezető autó mesterséges intelligenciáját. Keresd a teljes sztorit a Forbes Nextben!

A nyitóképen Rábai Dániel, a Continental magyar leányvállalatainak országkoordinátora. Fotó: Orbital Strangers

Oszd meg!