Generációkon átívelő üzletek – amit elvett a XX. század, visszaadják az utódok

Sok olyan történet került a februári lapba, ami részben arról szól, hogy a XX. század viharai és a szocializmus hogyan akasztotta meg virágzó családi cégek és ágazati integrációk létrejöttét – a történelem miatt elvesztegetett évtizedek lemaradását az utódok igyekeznek pótolni. Mindenki más stratégiával.

Bővebben

A nő, aki felforgatja a tudományos világot

Megjelent a Forbes Next, a Forbes technológiával, tudománnyal, jövővel foglalkozó különszáma. Fókuszban: magyar feltalálók (címlapon: Juhász Márton). Keresd a Forbes Nextet az újságárusoknál, vagy rendeld meg ide kattintva!

Ami ma a tudományos életben folyik, az szerintem tökéletes példa a kapitalizmus zavaraira.

Alekszandra Elbakján megosztó személyiség: a kazah nőnek elege lett, hogy rengeteget kellene fizetnie, csak azért, hogy hozzáférhessen a saját kutatásaihoz szükséges tudományos publikációkhoz. Ezért létrehozta a Sci-hub nevű webalkalmazást, ami a kiadók fizetős falait megkerülve, ingyen juttatja tudományos tartalomhoz a kutatókat és a kíváncsi laikusokat.

sci_hub

Ez sérti a nagy kiadók (oligopol) piacának érdekeit, ezért az USA-ban több pert is indítottak és nyertek ellene. Most bujkál, lefotózni sem tudtuk, kérdéseinkre is csak emailben volt hajlandó válaszolni.

Keresd a történetét a Forbes Nextben, amibe alább belelapozhatsz!

 

Olvasd el Üzlet rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő