Hon. Nickson Chilangwa, MP; Facebook
Üzlet

A negyedik leggazdagabb magyar építheti a paksi Duna-hidat

Forbes
2020. május 27. 2 perc olvasás

92 milliárdból építhet átkelőt a Szíjj Lászlóhoz tartozó Duna Aszfalt.

A Duna Aszfalt építheti meg a Paks és Kalocsa közé tervezett új Duna-hidat – szúrta ki a G7.hu a közbeszerzés eredményét. Mint írják, az átkelő és a kapcsolódó úthálózat 92 milliárd forintból épülhet meg, ez lesz az ország legdrágább ilyen építménye.

A beruházás első részében Kalocsa 512-es jelű nyugati elkerülő útját kötik majd össze a Duna túlpartján futó M6-os autópályával. Ez magába foglalja a 1,1 kilométer hosszúságú átkelőt és 13 kilométeres kiegészítő úthálózatot. A beruházás részében egy erre merőleges, 5124-es jelzésű utat is terveznek, ami Paksot és Gerjen települését kapcsolja a hídhoz vezető főútra. Ezekre két külön közbeszerzést írtak ki.

Mindkettőn a Duna Aszfalt nyert: előbbin 76,95 milliárd forintos, utóbbin 14,96 milliárdos ajánlattal, így összesen 91,91 milliárd forintért építkezhetnek.

A Duna Aszfalt Szíjj László, a 207,4 milliárdos vagyonával a Forbes listáján a negyedik leggazdagabb magyar érdekeltségébe tartozik. A cégcsoport rendre sikeresen szerepel az állami útépítési tendereken, Simicska Lajos és Orbán Viktor vitáját követően az új Közgépnek is tekinthető – olyannyira, hogy végül ennél a csoportnál landolt a Közgép is, miután Simicskától Nyerges Zsolt vette át, aki továbbadta Szíjj Lászlónak. Emellett érdekelt Mészáros Lőrinc mátrai búzakeményítő-gyárában (Viresol) és a Mátrai Erőműben is volt részesedése, mielőtt az állami MVM-hez került volna.

Nyitókép: Hon. Nickson Chilangwa, MP / Facebook