Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A milliárdos Csebi Pogány Alajos valószínűtlenül regényes élete

Sohasem társult senkivel, sohasem vett fel kölcsönt, és még biztosítást sem kötött soha a gyémántjaira az ékszerkereskedő Csebi Pogány Alajos. Az üzletember a Belgiumban és a francia Riviérán töltött évtizedek után visszaköltözött kisalföldi szülőfalujába, Dunakilitibe – ott mondta el nekünk, hogyan szerezte önerőből milliárdjait.

Csebi Pogány Alajos története a Forbes friss különszámában, A világ milliárdosaiban olvasható. A teljes cikkből közlünk néhány részletet. 

1, A kúria Dunakilitin

Galériánkat lásd lejjebb! 

A műkincsekkel teli kúria csak melléképületnek tűnik a szomszédban álló, golfpályával ellátott kastélyhoz képest, amelynek csak a fűtése évi nyolcmillió forintba kerül. Amikor 2000-ben elkészült, állítólag még a tervezője is feltette a kérdést, hogy mi az atyaúristennek ide, ebbe a világ végén levő kis faluba egy kastély? „Vagy nagyon buta voltam, vagy túl sok pénzem volt, vagy csak akartam valami szépet ebbe a faluba, ahol egy szalmazsákon születtem” – adja meg a választ a 86 éves Lojzi bácsi, aki gyémánt- és ékszerkereskedéssel szerzett vagyonát körülbelül 15 milliárd forintra becsüli.

(…)

2, A villa Belgiumban 

Salzburgba tartott, és akkora zsúfoltság volt, hogy nem tudott leülni, de aztán csak megürült egyetlen hely egy flamand lánnyal szemben, leült, és beszédbe elegyedtek. „Két óra hosszat beszélgettünk Claudette-tel, és a végére ő elhatározta, hogy elvesz engem férjül.” Az első találkozás után levelezni kezdtek, és mivel nincstelen menekült lévén nem volt túl sok vesztenivalója, végül ráállt a házasságra. 1956 végén Belgiumba utazott, elvette Claudette-et, és inas lett órásmester apósa üzletében, Knokke városában.

Kitanulta a szemüveg-, majd az ékszerkészítést, de a siker nem jött hamar. Eleinte iszonyú kevés pénzük volt, és a flamandok nem fogadták be valami könnyen. „Az első évek annyira nehezek voltak, hogy hiába építettem aztán ott kastélyt, még sincs nosztalgiám – mondja Lojzi bácsi. – Eleinte még az utcára sem akartam kimenni, de 57 tavaszán a feleségem csak kivitt sétálni a helyi parkba, ahol a leggazdagabb belgák villái álltak. Ha valaha építhetnék egy villát, itt építeném fel, mondtam neki. És pontosan azon a helyen áll a kastélyom ma is.”

(…)

3, Cannes 

Marbellába járt nyaralni Lóránt Gyula is az aranycsapatból, Alajos beleszeretett a lányába, Lóránt Évába, és nem sokkal Claudette halála után elvette feleségül. Utólag nagyon szerencsétlen lépésnek tartja, mert úgy véli, egyáltalán nem illettek össze. Ez már abban is kiütközött, hogy Éva nem szeretett Belgiumban élni, ezért a rábeszélésére 77-ben átköltöztek Cannes-ba, ami az ékszer-kereskedelem szigorú francia szabályozása miatt üzletileg nem volt a legkedvezőbb hely. Ezért innentől még aktívabban építkezett, több cannes-i kastélya közül a legimpozánsabb a 82-ben elkészült Fehér Ház volt, amelynek a kertjében a filmfesztiválhoz kapcsolódó partikat is tartottak. Lóránt Évától is született két gyereke, de a házasság a 80-as évek közepén véget ért.

(…)

4, Telek Fenyő János villája mellett 

Persze az ékszerbiznisz nem állt meg. Alajos autón ingázott egy ideig Cannes és Belgium, később Cannes és Budapest között. Mindig maga vezetett, és számítása szerint összesen egymillió kilométert tett meg balesetmentesen. Budapest, ahol korábban sosem lakott, úgy jött képbe, hogy Belgiumban megismerkedett egy kivándorolt magyarral, aki a svábhegyi Mátyás király úton építkezett, és rábeszélte, hogy vegye meg a szomszéd telket, és építkezzen ő is. Akkoriban épült a szomszéd utcában a később meggyilkolt Fenyő János villája is.

dunakiliti_01 dunakiliti_02 dunakiliti_03 dunakiliti_04 dunakiliti_05 Csebi Pogány Alajos - Dunakiliti
<
>
Kastélyt épített a kisalföldi faluba, Dunakilitibe, ahol született

5, Palm Springs és Trump

Úgy meséli, Donald Trump sem akart volna pénzt kiadni az ékszerekért, csak kölcsönbe kért el Alajostól egy szettet egy eseményre első feleségének, Ivanának. 80-as évek végén találkoztak egy, a Palm Springs-i Four Seasons hotelben rendezett ékszerbemutatón. Trump pechje az volt, hogy Ivana meg akarta tartani az ékszereket, így az ingatlanmágnás utólag mégis kénytelen volt kicsengetni az árukat. Lojzi bácsinak nincs sok mondanivalója Trumpról: „Sokkal nagyobb üzletember, mint én, nagy rizikókat vállalt. És olyan országban él, ahol megcsodálják a milliárdosokat. Magyarországon, ha százezer forinttal több pénzed van, mint a szomszédodnak, feljelentenek.”

A teljes cikk Csebi Pogány Alajos regényes életéről a Forbes különszámában olvasható. A világ milliárdosai már a standokon!

Oszd meg!