Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Brandon Griggs / Unsplash

A megfizethető lakásárak egyetlen esélye a most épülő ingatlanáradat

Ahhoz, hogy az új ingatlanok árai fenntartható módon megfizethetőek legyenek, a kínálat bővülésére van szükség, és ez a folyamat már el is indult. Az évtized közepére akár évi 40 ezer lakóingatlan épülhet. 

Az építési kedv többéves csúcsra ugrott az év elején. A KSH adatai szerint az az év első két hónapjában több mint 2200 lakóingatlan kapott építési engedélyt, ami 2017 óta a legmagasabb szint. Összesen 1710 egylakásos épület családi ház kapott engedélyt, ami szintén rekordot jelent négyéves távlatban.

Évi 40 ezer lakóingatlan épülhet

2020-ban több mint 28 ezer lakás épült. Ha a mostani trendek tartósan fennmaradnak, akkor 2023-24-ben akár 35 ezer új lakóingatlant adhatnak át Magyarországon, az évtized közepére akár a 40 ezres szint is elérhető lehet.  

Ez az új lakások és házak megfizethetőségének is a feltétele, mert a nagyobb kínálat növeli a piaci versenyt az árakban is.

Ha kevés ingatlan épül magasabb költségszinttel, akkor az drágább új lakásokat eredményez. A szűkebb kínálat esetén kevesebb új lakást és házat drágábban el lehet adni. Ez a használt ingatlanok áraira is kihathat. 

Idén robbanásszerű bővülés látható az új építésű lakóingatlanok piacán.

A kínálat az egy évvel korábbit 55, a 2019-es szintet 81 százalékkal haladja meg, ami részben a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének is köszönhető.

Az új lakóingatlanok piacán belül eltolódott a kereslet a lakások felől a családi, iker- és sorházak felé. Az Ingatlan.com adatai szerint az idén az érdeklődők 56 százaléka keresett új házat, míg az utóbbi években csak 35-40 százalék volt a jellemző. 

Az iker-, sor- és családi házak népszerűsége azzal magyarázható, hogy a járványhatás miatt egyre többen költöznének nagyobb alapterületű, kertes házba.

Emellett az új házak négyzetméterára alacsonyabb is a lakásokénál.  

Április közepén a fővárosban az új lakások átlagos négyzetméterára 915 ezer forint volt. Ez az új iker, sor- és családi házaknál 726 ezer forintot tett ki. A megyeszékhelyeken az új lakások 611 ezer forintos, a házak 518 ezer forintos átlagos négyzetméteráron szerepeltek a kínálatban. 

Fotó: Brandon Griggs / Unsplash

Oszd meg!

„Minél több lesz a jóság és a szeretet, annál erősebbek leszünk, így feltétlenül sikeresek leszünk”

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin