Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

A lista, ahol Csányi vezet, de Simicska még megelőzi Mészáros Lőrincet

Az uniós agrártámogatásokat összesítette a K-Monitor, a támogatások háromnegyedét a felső tized kapja. A pénzügyi kereten szűkítettek, de vannak, akik jelentősen növelni tudták a hozzájuk folyó támogatásokat.

A K-Monitor közpénzkövető blogja 2012 óta minden évben listába rendszerezi az uniós agrártámogatások legnagyobb magyar kedvezményezettjeit, tele ismerősen csengő nevekkel. Így tettek a 2017-es kifizetésekkel is, a legtöbb járadékot bezsebelők között bőven van átfedés a Forbes leggazdagabb magyarok listájának szereplői között.

Magyarország az uniós agrárpolitika támogatási rendszerének egyik legnagyobb nyertese: a hazai mezőgazdaság kibocsátása az unió teljes agrárszektorának 2,1 százalékát teszi ki, miközben az agrárköltségvetés 3,19 százalékának vagyunk a kedvezményezettjei. A rendszert valamelyest átalakították, a területalapú kifizetésekről fokozatosan tereli át az EU a hangsúlyt a teljesítményalapú kifizetésekre,

 összesen 561 milliárd 211 millió forint támogatást folyósítottak 2017-ben.

Ez az összeg 2015 óta csökken folyamatosan, 2016-ról 2017-re 12,7 százalékkal: tavaly még 642 milliárd 766 millió forintot osztottak ki.

Grafikont készítette a K-Monitor

Nagybirtokosoknak kedvez a rendszer

A K-Monitor elemzése kiemeli, hogy az uniós agrártámogatások rendszere mindenhol aránytalan, de hazánkban a koncentráció kirívóan magas.

A támogatások több mint háromnegyede a felső 10 százalék kezében összpontosul.

Állításuk szerint a látványos aránytalanság fő oka a támogatási rendszer működése mellett a növekvő, állami eszközökkel is erősített birtokkoncentráció és a politikailag is befolyásos nagytőkések szektorbeli jelenléte lehet.

Grafikont készítette a K-Monitor

Csányi és Simicska az élen

A kifizetések kedvezményezettjei közül kiemelkedik Csányi Sándor, neki a tavalyi 3 milliárdról 4 milliárd forint fölé nőtt a folyósított támogatás, és ő lett a magyar agrárium ura. Csányi folyamatosan terjeszkedik a mezőgazdaságban: a Bonafarm tavaly megvette a pápai Agro-Investet, meg nem erősített információink szerint a szentesi baromfi-feldolgozóban, a Hungeritben is érdekeltek. Az agrártámogatások újraszabását amúgy komolyan megérezte a Bonafarm korábban, a pápai akvizícióval azonban nőtt a csoport által kezelt földterületek nagysága is, ezért kaphattak tavaly nagyobb támogatást.

Csányi Sándor újabb nagy dobása: bevásárol a Bonafarm

Simicska Lajos lehet kegyvesztett lett, de ez az agrárérdekeltségein nem látszik egyelőre: a befolyt 2 milliárd 469 millió forint támogatás ugyan valamivel (egész pontosan 116 millió forinttal) kevesebb, mint 2016-ban, de még így is stabilan tartja magát az egyéb érdekeltségeihez képest, ráadásul a földhasználati jogokat évtizedekre nyerte el, vannak szerződései, melyek 2051-ig élnek, így sokáig tényező maradhat a volt Fidesz-pénztárnok.

Grafikont készítette a K-Monitor

Törnek fel a felcsútiak, Leisztinger lecsúszik

Mészáros Lőrinc és családja a mezőgazdaságban is rohamléptekben terjeszkedik:

a járadékkeret bő tíz százalékos csökkenése ellenére megduplázta az agrártámogatásokból befolyt összeget, ami 2017-ben 1 milliárd 168 millió forint volt.

Ez annak köszönhető, hogy Mészáros-kézbe került több nagy agrárcég is, mint a Csabatáj, a Hidasháti, a patinás Dereszla borászat, a Kunhalom, a Tihany-Vin, a Fénykalász-Ker.

A Dereszla pincéje - Mészáros Lőrinc legértékesebb borászata. Fotó: The Orbital Strangers Project

A Dereszla pincéje – Mészáros Lőrinc legértékesebb borászata. Fotó: The Orbital Strangers Project

A szintén felcsúti Flier család felemelkedése egybevág Leisztinger Tamás milliárdos lecsúszásával: Flier János öt korábbi Leisztinger-céget vett át, főleg ezek miatt került az élbolyba a 780 millió forintnyi járadékkal.

Leisztinger 2015-ben még vezette ezt a listát, azonban az utóbbi években folyamatosan építi le cégbirodalmát (a Hunguest szállodalánc például Mészáros Lőrinc köréhez került), és ez az agrárcégeire is vonatkozik. 2016-ról 2017-re további egymilliárd forinttal csökkent a neki járó agrártámogatás, 2 milliárd 153 millió után csak 1 milliárd 141 millió folyt be idén.

És a többiek

  • A GSD mögött a német Helmut Gsuk áll magyar üzlettársával, Dorogi Árpáddal, úgy lettek harmadikak, hogy 252 millióval kevesebb támogatást kaptak.
  • A Hunland mögött a holland vállalkozó, Joseph Henri Peter Sevrien Janssen és köre áll, világszerte aktív, hollandiai és magyarországi gyökerekkel rendelkező multinacionális vállalat.
  • A Bódi család (Bódi László és Bódi Jenő testvérek és családjaik) 500 millióval kevesebből sáfárkodhatnak.
  • Szabó Miklós a Forbes milliárdos listáján a 23. helyezett volt 2017-ben, területalapon az uniós kasszából alig járt támogatás, a teljes összegből 833 millió forint a magyar költségvetésből érkezett baromfi állatjóléti támogatás címen (ezen a címen az állam megtéríti azok többletkiadásait, akik az előírtaknál jobb tartási, szállítási körülményeket biztosítanak az állatoknak). Jövőre nagyot ugorhat, mert felvásárolja a nyírbátori Bátortrade Kft-t, ahova tavaly 659 millió uniós támogatás ment.
  • Peter Claessens belga származású magyar állampolgár, öt rokonával vásároltak be a 770 hektárt az állami földárveréseken. A Claessens-birodalom Somogy megyében van.
  • Helmeczyné dr. Pál Gabriella annak a Helmeczy Lászlónak a felesége, a Kósa Lajost bepalizó csengeri Szabó Gábornét védi ügyvédként.
  • Bihari Gábor Lajos szintén Leisztinger-érdekeltségek megszerzésével nőtt nagyot.

A K-Monitor cikkében a szereplők részletes érdekeltségei és tulajdonosi körei is szerepelnek.

Borítókép forrása: kormany.hu

Oszd meg!