Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A jó vállalkozó időben otthagyja az egyetemet – vagy mégsem?

A világ tele van azokkal a startupokkal (jelentős részük azóta már unikornis), ahol az alapító valamilyen ok miatt egyszerűen félbehagyta a felsőoktatási tanulmányait, belevágott a cégbe, ma már pedig dollárhalmokon hempereg (vagy szenátusi meghallgatásokra jár magyarázkodni). Épp emiatt egyre népszerűbb az a felfogás, hogy a sikerhez már szinte kötelező dobbantani a suliból még diploma előtt, vagy legalábbis egy teljesen alternatív oktatási formát választani. Az amerikai Forbes elmagyarázta, hogy miért nem olyan jó ötlet ez. 

Az, hogy a felsőoktatás nem segíti a vállalkozókat, nem egy új kritika – több száz éve kering. Mark Twain egyik híres mondása, hogy  “Sosem hagytam, hogy az iskola megzavarja a tanulmányaimat”, ami kábé azt sugallja, hogy a tanulás és a valódi értékeke megszerzése nem az iskola falai között zajlik, hanem a nagyvilág majd szépen belepofozza az emberbe. És ez a hozzáállás egyébként nagyon vonzó tud lenni másoknak is.

Gates vagy Zuckerberg esete viszont sokkal összetettebb annál, mint amit egy legyintéssel el lehetne intézni. Mind a ketten a élvonalbeli középiskolából kerültek a világ egyik legerősebb egyetemére, a Harvardra (a felvételi rátájuk 4,6 százalékos!). Ha az ő esetüket használjuk arra, hogy igazoljuk a saját döntésünket a felsőoktatási tanulmányok megszakításáról, akkor az kábé azzal egyenlő, mintha azért vennénk lottót, mert a múlt héten is megnyerte valaki, és most biztos, hogy rajtunk a sor.
Nelson Mandela mantrája az volt, hogy az oktatás a legerősebb fegyver, ami meg tudja változtatni a világot. Ez a mai napig tartja magát, még a vállalkozói szemszögből nézve is. Persze igaz ami igaz, a hustle-mentalitás, az intelligencia, a kitartás mind szükséges ahhoz, hogy valaki sikeresen vegye a vállalkozói lét összes hajtűkanyarját, de az oktatást akkor sem lehet kiváltani. Megérteni a dolgok természetet, elmélyedni egy-egy területben, mint például a pénzügyek, könyvelés, IT – életbevágóak a vállalkozás szempontjából. A diploma nem egy papír, amit ki lehet akasztani, meg egy vállveregetés egy csoportfotó előtt, az csak a vége. Ami számít, hogy mekkora tudástőkét sikerül átmenteni az egyetemi évekből a vállalkozásba.
A szerző az amerikai Forbes 30/30-as listáján szerepelt, 24 országban van jelen egészségügyi startupjával. 
Fotó: Clay Banks /Unsplash
Oszd meg!