Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A hiányszakmákban 30 százalékkal nőttek a bérek: takarítóra, ácsra is nagy a kereslet

A Profession.hu álláskereső-portál saját adatbázison alapuló felmérése szerint, noha általában a bérek emelkedése a jellemző, van olyan terület, amire a munkaerő túlkínálat miatt épp az ellenkezője igaz. Sok területen viszont nőttek a nettó bérek.

Az egészségügytől kezdve az építőiparig ma szinte minden területen munkaerőhiány van Magyarországon. Ez jól látszik abból, hogy 2015 és 2017 között a fizikai és betanított munkából megduplázódott az álláshirdetések száma, de banki és biztosítási bróker pozíciók esetében is 40 százalékkal több állásra kerestek képzett munkatársat. A cégvezető és menedzsmenti feladatok ellátására 56 százalékkal nőtt a feladott hirdetések száma. Emellett – főleg az IT szektorban – számos olyan hiányszakma van, amelyekre a jelenlegi munkaerő-piaci válságtól függetlenül, folyamatos a kereslet.

A munkaadók hirdetéseiben szereplő nettó fizetések átlaga a programozók és fejlesztők esetében tavaly elérte a 445 000 Ft-ot, ami két év alatt 20 százalékos emelkedést jelent. A termelő és szolgáltató iparban uralkodó egyre nagyobb humán erőforrás hiányát jól szemlélteti, hogy tavaly egy betanított munkásnak átlagosan 163 117 Ft fizetést ajánlottak (27 százalékos növekedés), ami nem sokban marad el a konyhai munkáért kínált 177 469 Ft (54 százalékos növekedés) átlagfizetéstől.

Nagy a kereslet a takarítók iránt is: a nekik ajánlott bér 41 százalékos növekedéssel eléri a 140 512 forintot. Elfogytak az ácsok és az asztalosok, akik akár 225 000 forintot is hazavihetnek havonta, (30 százalékos növekedés), de felszolgálóként is reális elvárás a 190 000 forintos fizetés (28 százalékos növekedés). Munkaerő túlkínálat egyedül az adminisztrátori kategóriában van, ahol 11 százalékot csökkentek a bérek.

Bár a KSH adatai szerint csak az utóbbi évben 13 százalékkal növekedtek a bérek, még mindig nem érték utol a nyugat-európai fizetéseket.

Oszd meg!