Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa

A hatodik leggazdagabb magyaré lett a legnagyobb hazai Opel-kereskedés

Tovább terjeszkedik Veres Tibor tőzsdei cége, az AutoWallis.

Veres Tibor cége, az AutoWallis Nyrt. több hónapos előkészület után az Opel és Kia gépjárműveket forgalmazó Wallis Kerepesi Kft., valamint az ingatlant birtokló K85 Kft. felvásárlásáról határozott – írja közleményében a vállalat.

A 2019-ben 8,7 milliárd forintos forgalmat bonyolító Wallis Kerepesi akvizíciója több mint tizedével növelheti a tőzsde autós vállalatának idei árbevételét. A tulajdonosok írásos szándéknyilatkozatot tettek a két vállalat apportálásáról.

A határozat értelmében az AutoWallis kizárólag saját részvényekkel fizeti ki az 1,02 milliárd forintos vételárat, melyet független értékbecslés alapján határozott meg. Az újonnan kibocsátandó 13 511 723 darab részvény árfolyama a társaság részvényeseinek korábbi felhatalmazása alapján az elmúlt 30 nap tőzsdei átlagárfolyama, 75,49 forint.

A tranzakció zárásához még több lépés végrehajtása, többek között az új részvények kibocsátásához tájékoztató készítése szükséges. Az apportálandó társaságok jelenleg 60 százalékban a Wallis Asset Management Zrt., míg 40 százalékban a Wallis Kerepesi menedzsment tagjai által birtokolt TT Automobil Kft. tulajdonában vannak.

A tranzakciót követően a Wallis Kerepesi menedzsmentjének tagjai AutoWallis-részvényesek lesznek (1,9 százalékos részesedéssel), így továbbra is a teljes csoport növekedésében érdekeltek, a továbbiakban annak részeként végzik munkájukat. Az AutoWallis többségi tulajdonosának, a Wallis Asset Management-nek a jelenlegi 72,47 százalékról 71,78 százalékra változik a tulajdoni hányada.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója az akvizíció kapcsán elmondta, hogy

az jól illeszkedik a tavaly meghirdetett ötéves stratégiába, mely a 2018-as, 65,5 milliárdos árbevétel duplázásával számol 2024-re.

A Wallis Kerepesi 1990 óta Opel, majd 2015-től Kia márkákat is forgalmaz és szervizel. Az elmúlt 5-10 év adatai alapján a magyar piac egyik legsikeresebb márkakereskedője.

A cég 2016-2018 között 6-8 milliárd forint közötti árbevételt ért el, míg 2019-ben, az előzetes adatok alapján 8,7 milliárd forintot. A forgalom növekedése az eredményesség javulásával járt együtt: a társaság adózás előtti eredménye 2019-re 162 százalékkal 156,4 millió forintra, míg EBITDA-ja 110 százalékkal 184,7 millió forintra emelkedett a 2018-as évhez képest az előzetes adatok szerint.

Az akvizíció része a Wallis Kerepesinek helyet adó közel 7000 négyzetméteres telek és az azon helyet foglaló 3000 négyzetméteres ingatlan is (K85 Kft.). A szalon mellett az ingatlanon egy 13 állásos szerviz található egy vizsgasorral, továbbá egy karosszériaüzem 6 karosszéria- és 4 fényező állással, valamint egy fényező kabinnal.

A tavaly tőzsdére vitt AutoWallis folyamatos felvásárlásokkal terjeszkedik, februárban is bevásároltak, akkor az ICL Autó többségi részét vette meg.

A kiemelt képen Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa.

Oszd meg!

Azért szeretem a közösségi médiát, mert olyan, mintha lenne egy újságom, csak veszteségek nélkül.