Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Paweł Czerwiński, Unsplash

A Google eltitkolta, hogy biztonsági rés tátong a közösségi médiáján — bezárják az oldalt

A Facebook után a Google is belefutott egy adatkezelési botrányba: közösségi platformján több százezer felhasználó személyes adatait érhették volna el külső fejlesztők. Majd amikor megtalálták, megpróbálták eltitkolni.

Évekig hozzá lehetett férni regisztrált profilok személyes adataihoz a Google+ oldalán, majd amikor kiderült, a Google ezt megpróbálta eltitkolni állítja a Wall Street Journal céges források és belső dokumentumok alapján.

A Google 2018 tavasszal fedezte fel azt a biztonsági kiskaput közösségi médiaplatformján, a Google+ oldalán, ami szerint közel 500 ezer felhasználó személyes adatait tette elérhetővé harmadik forrás számára. Egy programozási hiba folytán 2015 és 2018 márciusa között voltak sérülékenyek a profilok, amikor egy céges belső ellenőrzés során ráakadt a hibára és javították. A vállalat belső becslése szerint 438 alkalmazása férhetett hozzá olyan személyes adatokhoz, amihez nem volt jogosultságuk.

A vizsgálat után úgy döntöttek a Google-nél, hogy

a hibát nem hozzák nyilvánosságra, mert tartottak a szabályozóktól és a márkanév reputációjának okozott károktól.

A hibáról és annak elhallgatásáról a vezérigazgató, Sundar Pichai is tudhatott, állítják források az amerikai lapnak.

A Google most úgy határozott, hogy bezárja a Google+-t. A cég közösségi platformja eleve elég nagy bukás lett, közel sem sikerült felvenni a versenyt a Facebookkal, kevesen regisztráltak és váltak rendszeres felhasználóvá.

A Google+ bezárása része egy átfogó vállalati intézkedési tervnek, amiben felülvizsgálják a személyes adatkezelési gyakorlatokat, és számos Google-termék szabályozását szorosabbra fogják. Ennek keretében bejelentették, hogy korlátozzák a külső fejlesztők személyes adatokhoz való hozzáférését a Gmail levelezőrendszerben és az Android operációs rendszerben.

Ezzel a Google is belefutott egy olyan botrányba, ami miatt a Facebook-vezér Mark Zuckerbergnek az amerikai Kongresszus előtt is kellett tanúskodnia, és az egyik legnagyobb sérülékenységet jelenti az amerikai IT-óriáscégeknek, akiknek az üzleti modelljének alapját jelenti a személyes adatok felhasználása.

Borítókép: Paweł Czerwiński, Unsplash

Oszd meg!