Generációkon átívelő üzletek – amit elvett a XX. század, visszaadják az utódok

Sok olyan történet került a februári lapba, ami részben arról szól, hogy a XX. század viharai és a szocializmus hogyan akasztotta meg virágzó családi cégek és ágazati integrációk létrejöttét – a történelem miatt elvesztegetett évtizedek lemaradását az utódok igyekeznek pótolni. Mindenki más stratégiával.

Bővebben

Jó így ünnepelni

2040 oldal Forbes kedd reggel. Az íróasztalomra mindig 10 példányt tesz egy kollégám, amikor megérkeznek a magazinok a nyomdából. Most egy kicsit magasabb a stósz: egyenként 204 oldalas a novemberi Forbes. 5 évesek vagyunk, jó így ünnepelni.

Mi lett a food truckból a Gozsdu Udvarnál? Mire jutottak az amerikai srácok, akik egy zártabb körű közösségi oldalt szerettek volna építeni? És hogy látja az elmúlt 5 évet az első magyar címlapos, Váradi József? A magas labdát nem hagytuk a földre huppanni – lecsaptuk. Megnéztük, hogy ki mire jutott az első számból öt év alatt. A Wizz Air tőzsdére ment (sokadik próbálkozás után) és azóta is szépen építkezik, így Váradi Józsefet másodszor is megkerestük: szeretnénk a Forbes címlapjára tenni.

Váradi sikerének egyik titka, hogy egy pillanatra sem veszíti el a fókuszt. Mindig tudja, hogy mi a célja, és annak megfelelően cselekszik. Minden, ami felesleg, ami extra, megy a kukába. Egymásra találtak a fapados modellel. Ezt érezzük a több mint puritán tárgyalóban és ez látszik apró irodáján is, amely egy sarokban szerénykedik, leválasztva egy open office-tól. Sok cégnél egy marketingmenedzser különb helyen ül. És ez mutatkozik meg akkor is, amikor átnézni a leírt interjút. Két szót javít, és mehet is nyomdába a cikk. Tudja, mit és miért beszél, nem gondolja meg magát.

A novemberi számban két vaskos listát is hozunk. A Magyar100 a kizárólag hazai tulajdonban lévő száz legértékesebb cég rangsora. A magyar kézben lévő gazdaság krémje ez a lista, a rendszerváltáskor indult (vagy újraindult) cégek és az azóta alapított vállalkozások bemutatója.

Mellette az idei beruházási lista felfedi, mi rejtőzik a rengeteg daru mögött, amiket Budapesten járva-kelve látunk. Összeszedtük az országban folyó, 10 milliárd forintot meghaladó beruházásokat. Gazdasági növekedés, megfoghatóan.

És egy újítás, így 5 év után. A Forbes Urban beköltözött a magazinba. Benne jó pár környék, ahol meglepően jó élni, és így érdemes lakás, ház után nézni. Mellette egy nagysétába oltott nagyinterjú Vitézy Dáviddal és Török Andrással. A belső címlapon pedig: miért fut mindenki a városban? Futókultúra a topon.

Olvasd el A magazin rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő